LIVE SCORES

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΠΑΟΚ Aυτός είναι ο Μάριο Μπερέτα





Ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ θα έχει ίσως τον πιο δύσκολο ρόλο στη Σούπερ Λίγκα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο Μάριο Μπερέτα είναι ο άνθρωπος που έχει ίσως το πιο δύσκολο έργο στο επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι ο προπονητής του ΠΑΟΚ, διαδεχόμενος τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος οδήγησε τον Δικέφαλο στον πρωταθλητισμό και το Τσάμπιονς Λιγκ.


Θέλει δε θέλει ο 51χρονος Ιταλός τεχνικός, πρώτος στην ιστορία του ΠΑΟΚ από τη γειτονική χώρα, οφείλει να διεκδικήσει με τον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Μπορεί να το κάνει έχοντας δουλέψει στο παρελθόν σε ομάδες (Κόμο, Βαρέζε, Τερνάνα, Κιέβο, Πάρμα, Σιένα, Λέτσε, Τορίνο) που δεν είχαν τέτοιο στόχο; Απάντηση θα δώσει ο ίδιος. Ο Ζήσης Βρύζας (πρωτίστως, γιατί έκανε την επιλογή) και ο Θοδωρής Ζαγοράκης (που ενέκρινε την επιλογή) το πιστεύουν.

Χρειάζεται προσθήκες

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μπερέτα χαρακτηρίζεται ως ένας τεχνικός που θέλει να αλλάξει τα πάντα, χωρίς να κάνει πολλές αλλαγές. Αυτό ακριβώς χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ. Εναν προπονητή, με εμπειρίες και δομημένη φιλοσοφία, που δεν θα ήθελε να αλλάξει τα πάντα. Η ομάδα του ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται αλλαγές. Προσθήκες χρειάζεται για να γίνει πιο ποιοτική.

Το αποδέχτηκε αυτό ο Μπερέτα, όχι γιατί ήταν ελεύθερος, αλλά γιατί μελέτησε τον ΠΑΟΚ. Την ξέρει την ομάδα και ξέρει πού έρχεται. Δεν το έχει βιώσει βέβαια και αυτό είναι ένα «εμπόδιο», διότι συν τοις άλλοις πρώτη φορά θα βγει από την Ιταλία για να δουλέψει. Είναι προπονητής χαμηλών τόνων, δεν το παίζει... αφεντικό μέσα στα αποδυτήρια, αλλά ξέρει να επιβάλλεται στους παίκτες του.

Είδε αυτά που ήθελε

Ο Βρύζας από τη στιγμή που πήρε πάνω του το θέμα προπονητή μίλησε με πολλούς υποψήφιους. Κατέληξε στον Μπερέτα, γιατί όταν συναντήθηκε μαζί του είδε αυτά που ήθελε να δει και δεν εισέπραξε ούτε μία αρνητική άποψη για τον άνθρωπο και προπονητή Μπερέτα. Ο Ιταλός από την πλευρά του διαπίστωσε πως δεν έχει να κάνει με ένα κοινότοπο διοικητικό σχήμα, αλλά με ανθρώπους που ξέρουν ποδόσφαιρο.

Αγωνιστικά, ο Μπερέτα είναι λάτρης των φιλοσοφιών των Αρίγκο Σάκι και Νέβιο Σκάλα. Φανατικός οπαδός της Μίλαν, αλλά και θαυμαστής του Μουρίνιο παρόλο που οι δύο τους είχαν μια παρεξήγηση όταν ο Μπερέτα ήταν στη Λέτσε. Προτιμάει να εφαρμόζει το 4-4-2 σε δύο εκδοχές, δηλαδή με ρόμβο στο κέντρο ή με τρεις αμυντικούς μέσους στην ευθεία και έναν επιτελικό μέσο μπροστά τους. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει παίξει αυτό το σύστημα με Σάντος, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό είναι το αγωνιστικό στοίχημα του Ιταλού.