LIVE SCORES

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ο πικραμένος Κόκκαλης και ο φιλόδοξος Μαρινάκης





Από τον Απρίλιο του 1993, στις 18 Ιουνίου του 2010. Δύο ημερομηνίες ορόσημο στην ιστορία του Ολυμπιακού. Από την εποχή του Σωκράτη Κόκκαλη, στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Λάζαρος Μουρκάκος σχολιάζει τις διοικητικές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα του νέου ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ.


"Κατακόκκινες" ήταν οι πρώτες εικόνες του νέου ιδιοκτήτη της πειραϊκής ομάδας. Ο πατέρας του, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, γενικός αρχηγός επί εποχής Νταϊφά, έπαιρνε από το χέρι τον μοναχογιό Βαγγέλη για την βόλτα στο παλιό Καραϊσκάκη. Ο κόσμος της πειραϊκής ομάδας μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για κάτι. Ο Ολυμπιακός πέρασε σε χέρια άρρωστου... γάβρου. Δεν θα αντιμετωπίσει το μαγαζί μόνο σαν επιχείρηση.

Η φανέλα που παραδίδει ο Κόκκαλης στον Μαρινάκη είναι βαριά. Θα ήταν έτσι και αλλιώς, πολύ περισσότερο όμως γιατί τα κλειδιά τα είχε για 17 χρόνια ο Κόκκαλης. Ακόμα και όσοι διαφωνούσαν για πολλά μαζί του και οι επισκέπτες μας ξέρουν ότι είμαστε από αυτούς που άσκησαν σκληρή κριτική, ακόμα και όσοι θέλουν να δουν πρώτα που απέτυχε και όχι που πέτυχε, οφείλουν να ομολογήσουν ότι το πρώην αφεντικό του Ολυμπιακού ήταν μια έντονη προσωπικότητα.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι Κόκκαλης δεν θα ξαναβγεί. Ο χρόνος είναι κριτής, μπορεί ο Μαρινάκης να ξεπεράσει τον Κόκκαλη, αλλά την πραγματικότητα δεν μπορούμε να μην την αναγνωρίσουμε και ούτε να μην σταθούμε με στάση σεβασμού για τα όσα προσέφερε στην ομάδα.

Μπορεί στις κάμερες ο Κόκκαλης να "φόρεσε" το χαμόγελό του, αλλά η αποχώρησή του από την ομάδα, γιατί περί αποχώρησης πρόκειται (η παραμονή του στην προεδρική καρέκλα δεν θα είναι πάνω από δύο μήνες και έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους) έκρυβε και άλλα, πολύ δυνατά συναισθήματα. Η αλήθεια είναι ότι ο Κόκκαλης φεύγει πικραμένος. Φαρμακωμένος για την ακρίβεια...

Ουσιαστικά ο Κόκκαλης οδηγήθηκε στις εξελίξεις και κάποια στιγμή τις ακολουθούσε χωρίς να το επιδιώκει. Όταν εκδηλώθηκε το φλερτ του Μαρινάκη, περίμενε και άλλες κινήσεις από γνωστούς εφοπλιστές που δεν ήρθαν όμως ποτέ. Δεν θα πούμε ακριβώς ότι αναγκάστηκε ο Κόκκαλης να πουλήσει τον Ολυμπιακό, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του από μερίδα οπαδών στα πλέι οφ, αλλά πολύ μεγάλης μερίδας, το γεγονός ότι αντιμετωπίσθηκε η εξαγγελία του για σφικτή οικονομική πολιτική με συναισθήματα απόγνωσης, τον οδήγησαν στην απόφαση να δώσει την ομάδα στον Μαρινάκη. Είχε χάσει το κέφι του ο Κόκκαλης για τον Ολυμπιακό, ήταν και οικονομικό το θέμα, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του περνάει η σκέψη ότι για πολλά από αυτά που του συνέβησαν φταίει και ο ίδιος. Οι επιλογές του σε πρόσωπα τα τελευταία δυο χρόνια ήταν ατυχέστατες. Επιεικώς ατυχέστατες...

Ο ενθουσιασμός του Βαγγέλη Μαρινάκη μπορεί να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε νέους τόπους. Σίγουρα η καλή ψυχολογία επανήλθε, αλλά πολλές φορές τα "ζήτω" και γενικά ένα κλίμα χωρίς κοντρόλ μπορεί να φέρει έναν σύλλογο σε λαβύρινθους. Αυτόματα με την ανάληψη των καθηκόντων του οι προσδοκίες του κόσμου του Ολυμπιακού αυξήθηκαν. Τα... θέλω των οπαδών επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε διαδρομές χωρίς επιστροφή, αν δεν το χειριστείς όπως πρέπει.

Μεταγραφές θέλει ο κόσμος, μεταγραφές θέλει και ο τύπος για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί το ζητάνε οι οπαδοί και πολύ σπάνια οι εφημερίδες πήγαν κόντρα στο κοινό και δεύτερον γιατί υπάρχει η άποψη ότι με ένα καλό όνομα στην πρώτη σελίδα μαγνητίζεται η ματιά του αναγνώστη. Υπάρχει και τρίτος λόγος, ότι η ομάδα θέλει όσο τίποτα άλλο φέτος την ενίσχυση.

Με το προφίλ του εφοπλιστή που δεν έχει πρόβλημα να το... χαλάσει με την παρουσία του σε ταβέρνα στο Κερατσίνι ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί εύκολα να γίνει αυτό που λέμε κομμάτι του λαού του Ολυμπιακού. Το έκανε ο Σωκράτης Κόκκαλης και πέτυχε, ανεξάρτητα αν τα οπαδικά του ξεσπάσματα, του έδιναν ένα αλαζονικό στυλ που αντιπάθησε αρκετός κόσμος. Είναι επιλογή του Μαρινάκη ο τρόπος που θα διοικήσει. Από την Δευτέρα (21/6) ο γνωστός εφοπλιστής μπαίνει σε βαθιά νερά. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό. Η πατρική συμβουλή του Μιλτιάδη Μαρινάκη: "Δεν θα πρέπει να μείνεις σε αυτά που θα βρεις έτοιμα, αλλά να δημιουργήσεις", είναι κάτι που ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην επιχειρηματική του σταδιοδρομία. Το ίδιο θέλει να κάνει και στον Ολυμπιακό.