LIVE SCORES

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ερχεται πρόταση







Ο Τζίγκερ πέταξε το «μπαλάκι» στην πλευρά Βγενόπουλου για την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης αναφορικά με την αγορά της ΠΑΕ και ο ισχυρός επιχειρηματίας, αναμένεται μέσα στην ημέρα (24/06) να τοποθετηθεί και επίσημα. Διίστανται οι απόψεις στην οικογένεια Βαρδινογιάννη σχετικά με το μέλλον του συλλόγου.

Απαντά ο «Βγενό»

Αν η χθεσινή (23/06) μέρα καταγραφεί ως πολύ σημαντική για τις εξελίξεις στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, η σημερινή (24/06) φαίνεται ότι θα είναι καθοριστική. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η τοποθέτηση που θα κάνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ουσιαστικά θα πρόκειται για απάντηση στην ανακοίνωση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, όπου ο «Μr MIG» καλείται πια να καταθέσει πρόταση με συγκεκριμένο τίμημα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών εντός προθεσμίας 48 ωρών.
Μετά την απάντηση του Τζίγκερ, ο Βγενόπουλος επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και να… πάρει τον χρόνο του προτού τοποθετηθεί. Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί ήθελε να συζητήσει με τους συνεργάτες του και ιδίως με τον Νικόλα Πατέρα (γνωρίζει βήμα βήμα τις κινήσεις του Βγενόπουλου) μετά τα ζητήματα που έβαλε στο τραπέζι ο μεγαλομέτοχος και ο δεύτερος για να δώσει χρόνο και στην πλευρά Βαρδινογιάννη να μελετήσει καλύτερα την προοπτική πώλησης της ΠΑΕ.

Δεν γίνονται άλλωστε από τη μια στιγμή στην άλλη τόσο σοβαρές αγοραπωλησίες. Σημείο-κλειδί στις συζητήσεις είναι η αναφορά του Βγενόπουλου στην καθαρή θέση της ΠΑΕ. Τι είναι η «καθαρή θέση»; Πρόκειται για τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, τη χρηματοοικονομική θέση της, η οποία βασίζεται σε στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της ΠΑΕ. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte η καθαρή θέση της ΠΑΕ στις 30/06/2010 είναι 25,331 εκατ. ευρώ, η οποία στηρίζεται στην εκτίμηση των μεγεθών του ισολογισμού βάσει των αποτελεσμάτων του επιχειρηματικού σχεδίου που έφτιαξε η εταιρεία για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Η πλευρά Βαρδινογιάννη υποστήριζε ότι αυτό είναι κάτι αόριστο, γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το ποσό που έκλεισε η περσινή σεζόν, το οποίο ανέρχεται στα 53,349 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς και πρόκειται για πολύ σημαντική διαφορά. Ούτως ή άλλως πάντως ο Βγενόπουλος δεν προσυπογράφει την έκθεση της Deloitte, γι’ αυτό και ζητάει να μπουν ορκωτοί λογιστές.
Για πρώτη φορά, πάντως, ο Βαρδινογιάννης δείχνει να συζητάει πάνω στην έκθεση της Deloitte.

Ναι μεν θέτει τα 107 εκατ. ευρώ ως επίσημη αποτίμηση, αναφέρει δε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι συζητήσιμη. Τα περίπου 64 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ποσοστό του πλειοψηφικού πακέτου είναι προφανέστατα το ταβάνι για τις απαιτήσεις της οικογένειας. Αρκετοί θεωρούν ότι ένα ποσό κοντά στα 40 εκατ. ευρώ θα κρινόταν ικανοποιητικό εκ μέρους της ιδιοκτήτριας οικογένειας της ΠΑΕ. Από την πλευρά του ο Βγενόπουλος είναι διατεθειμένος να βάλει πολλά χρήματα στην ομάδα, δίχως όμως να δοθεί ανάλογα μεγάλο τίμημα για την αγορά των μετοχών.

Πάντως ενδιαφέρον θα έχει και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός για την πορεία των συζητήσεων Βαρδινογιάννη-Βγενόπουλου, μια και ο μεγαλομέτοχος είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει μέρος των χρημάτων από πιθανή πώληση των μετοχών του στον Ερασιτέχνη.

Διαφορετικές απόψεις

Οπως είναι λογικό, η χθεσινή (23/06) ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου σήμανε συναγερμό στις τάξεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι έγινε σύσκεψη κορυφής, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε από τα δεδομένα που έβαλε στο τραπέζι ο «Mr MIG». Εκεί συζητήθηκαν πολλά, με τα μέλη της οικογένειας και συνεργάτες τους να έχουν διαφορετικές απόψεις.

Από τη μία πλευρά, ακούστηκε η πρόταση να απορριφθεί οποιαδήποτε πρόταση του Βγενόπουλου και να σταματήσει διά παντός ο δίαυλος επικοινωνίας με τον μέτοχο της ΠΑΕ. Σύμφωνα με αυτή την πλευρά, η φιλοσοφία για τη λειτουργία της ομάδας θα μείνει ίδια, με σφιχτή οικονομική πολιτική, συμμάζεμα των εξόδων και μικρό μεταγραφικό μπάτζετ. Η άλλη άποψη που ακούστηκε ήταν να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Βγενόπουλο. Ουσιαστικά αυτό που προέκυψε ως αποτέλεσμα ήταν μια μείξη των δύο απόψεων. Κάπως έτσι προέκυψε και η ανακοίνωση-απάντηση λίγες ώρες αργότερα.