LIVE SCORES

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Danke Otto - ΕΥΧΑΡΗΣΤΟΥΜΕ ΟΤΤΟ!!!!!!






Με την αναμέτρηση κόντρα στην Αργεντινή για την φάση των ομίλων του Μουντιάλ, γράφτηκε ο επίλογος της λαμπρής καριέρας του Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος. Ο «Οθωνας» που λατρεύτηκε από την μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων φιλάθλων αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και πολλές ευχάριστες αναμνήσεις με αποκορύφωμα τον… αθλο του 2004 με την κατάκτηση του Euro.

Το ξεκίνημα της νέας εποχής

Το 2001 ο Οτο αναλαμβάνει την Εθνική και ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ομάδας, με τον Γερμανό να περνά σιγά –σιγά την δική του φιλοσοφία και βγάζοντας την από την αφάνεια των προηγούμενων ετών. Πολλοί τον κατηγορούν για την εφαρμογή μιας αμυντικογενούς τακτικής και για αντιθεαματικό ποδόσφαιρο, ωστόσο τα αποτελέσματα που θα φέρει στην συνέχεια η ομάδα υπό τις οδηγίες του, θα κάνει τους πάντες να αλλάξουν γνώμη. Ντεμπούτο του Γερμανού στον πάγκο, στη φιλική αναμέτρηση κόντρα στην Φινλανδία στο Ελσίνκι στις 5 του Σεπτέμβρη. Η Ελλάδα γνωρίζει την ήττα με 5-1.

Το επός του 2004

Υπό τις οδηγίες του Ρεχάγκελ που έχει μπει για τα καλά πλέον στο κλίμα της ομάδας, η Εθνική μας προκρίνεται στη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού κατάφερε να ξεπεράσει πρώτα τον «σκόπελο» των προκριματικών, καταφέρνοντας να τερματίσει πρώτη πάνω από χώρες με μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση όπως η Ισπανία και η Ουκρανία.

Στα γήπεδα της Πορτογαλίας οι Ελληνες διεθνείς καταφέρνουν το «θαύμα» κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τον τίτλο των Πρωταθλητών Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας αυτής, πιστώνεται στον Γερμανό που κατάφερε να προσδώσει στην ομάδα αγωνιστική ταυτότητα αλλά και να δώσει στους διεθνείς την απαραίτητα ψυχολογική ώθηση για να κοιτάξουν στα μάτια ανώτερους αντιπάλους.

Η πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό

• Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1
• Ελλάδα - Ισπανία 1-1
• Ελλάδα - Ρωσία 1-2
• Ελλάδα - Γαλλία 1-0
• Ελλάδα - Τσεχία 1-0
• Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0

Η ατυχής παρένθεση του Confederations Cup

Το 2005 η Εθνική Ελλάδος συμμετείχε στη μεγάλη πρόβα του Μουντιάλ το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας. Οι διεθνείς μας επαναπαυμένοι στης δάφνες της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού, δεν αντιμετωπίζουν με την ανάλογη σοβαρότητα την διοργάνωση και αποχωρούν πρόωρα έχοντας καταφέρει να αποκομίσουν μόλις μια ισοπαλία κόντρα στο Μεξικό.

• Ελλάδα - Βραζιλία 0-3
• Ελλάδα - Ιαπωνία 0-1
• Ελλάδα - Μεξικό 0-0

Η χαμένη ευκαιρία και η ανανέωση

Κατά την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 της Γερμανίας η ελληνική ομάδα αποκλείστηκε τερματίζοντας 4η σε έναν δύσκολο όμιλο παρακολουθώντας την Ουκρανία να έχει συνεχή ανοδική πορεία και την Τουρκία να χάνει την πρόκριση στα πλέι-οφ από την Ελβετία. Στις 14 Νοεμβρίου 2005 ο Ρεχάγκελ ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Εθνική Ελλάδος για ακόμα δύο χρόνια, μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 με την προοπτική να μπορεί να ανανεωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2008 σε περίπτωση πρόκρισης της ομάδας στο Euro 2008 που διοργανώθηκε στην Αυστρία και την Ελβετία. Οι παράγοντες της ΕΠΟ έδειξαν με τον τρόπο αυτό, πως παρά την αποτυχία πρόκρισης στους ομίλους του Μουντιάλ, η εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του Οτο, δεν «κλονίστηκε» ούτε στιγμή.

Κορυφαίος του ελληνικού αθλητισμού

Με την καθοδήγηση του Ρεχάγκελ η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε άνετα στα τελικά του 2008, με σύνολο 8 νικών, 1 ισοπαλίας και 1 ήττας σε 10 παιχνίδια μέχρι την 17η Οκτωβρίου 2007. Για την επιτυχία αυτή, το Δεκέμβριο του 2007 ψηφίστηκε από τους αθλητικούς συντάκτες του ΠΣΑΤ ως κορυφαίος του ελληνικού αθλητισμού.

Στα τελικά της διοργάνωσης που έλαβε χώρα στα γήπεδα της Αυστρίας και Ελβετίας, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να θυμίσει σε τίποτα την ομάδα που εξέπληξε όλη την Ευρώπη το 2004. Οι παίκτες του Ρεχάγκελ γνώρισαν ισάριθμες ήττες από Σουηδία (2-0), Ρωσία (1-0) και Ισπανία (2-1) και για πρώτη φορά υπήρξε έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του ομοσπονδιακού τεχνικού. Αν και η ομάδα δεν κατάφερε να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες του είχαν δημιουργηθεί, ο Γερμανός ανανέωσε την συνεργασία του με την ΕΠΟ μέχρι το 2010, με σκοπό να οδηγήσει αυτός την ομάδα στο Παγκόμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Ρεχάγκελ συμμετείχε στην τοπική ομάδα Rot-Weiss Essen (1960-63). Mετά από το ξεκίνημα της Μπούντεσλιγκα έπαιξε για λογαριασμό της Χέρτα του Βερολίνου (1963-65) και της Καϊζερσλάουτερν (1966-1972). Στην διάρκεια της καριέρας του, έπαιξε συνολικά σε 201 αγώνες της Bundesliga.

Ως προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 στους Kickers του Όφφενμπαχ. Κατόπιν, θήτευσε διαδοχικά στην Βέρντερ Βρέμης (1976), στην Μπορούσια Ντόρτμουντ] (1976-1978), στην Αρμίνια Μπίλεφελντ (1978-1979) και στην Φορτούνα Ντύσσελντορφ (1979-1980), προτού επιστρέψει στη Βέρντερ για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια (1981–1995).
Κατά την διάρκεια της θητείας του στη Βέρντερ, η ομάδα καθιερώθηκε ως μια από σημαντικότερες του πρωταθλήματος της Bundesliga, κατακτώντας δύο γερμανικά πρωταθλήματα (1988 και 1993) και δύο κύπελλα Γερμανίας, καθώς και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Στη συνέχεια διετέλεσε προπονητής της Μπάγερν Μονάχου για λιγότερο από ένα χρόνο, κατά την περίοδο 1995-1996. Απολύθηκε τρεις εβδομάδες πριν τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1996, ύστερα απο απογοητευτική πορεία στα προκριματικά. Ο αντικαταστάτης του, Φραντς Μπεκενμπάουερ, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του κυπέλλου.

Έπειτα, ο Ρεχάγκελ εκτέλεσε καθήκοντα τεχνικού στην Καϊζερσλάουτερν (1996-2000) κερδίζοντας με συγκλονιστικό τρόπο το γερμανικό πρωτάθλημα του 1998 (καθώς η ομάδα μόλις είχε ανεβεί από την 2η κατηγορία). Το 2001 ανέλαβε την Εθνική Ελλάδος και το πρώτο του ματς στο πάγκο της ομάδας ήταν κόντρα στην Φινλανδία σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο Ελσίνκι στις 5 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Η Ελλάδα γνώρισε την ήττα με σκορ 5-1.

Το προπονητικό στιλ του Ρεχάγκελ

Το προπονητικό στιλ του Ρεχάγκελ είχε πάντα βασικές αρχές που κατά περιόδους και από πολλούς θεωρήθηκαν αναχρονιστικές. Ομως, η επιμονή του έφερε στην Ελλάδα την κατάκτηση του Euro 2004. Μια αποστομωτική απάντηση, όχι για όλους όμως. Αυτό που ο ίδιος ονομάζει «κοντρόλ επίθεση», αρκετοί χαρακτήρισαν απλώς... «κατενάτσιο».
Τα αμυντικά του πλάνα πάντα περιελάμβαναν υψηλούς αμυντικούς και μερικές φορές λίμπερο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Μίροσλαβ Κάντλετς, Ρούνε Μπράτσεθ, Τραϊανός Δέλλας και αρκετοί ακόμα στην ελληνική εθνική (Κυργιάκος, Μόρας, Παπασταθόπουλος).

Αντιστοίχως ήθελε έναν κεντρικό επιθετικό περιοχής. Καρλ Χαιντς Ρίντλε, Ρούντι Φέλερ, Φρανκ Νόμπαρτ, Ολαφ Μάρσαλ και Αγγελος Χαριστέας είναι μερικοί που είχε στη διάθεσή του και τους χρησιμοποιούσε σχεδόν πάντα.
Αλλά και στα άκρα ήθελε παίκτες που δουλεύουν πολύ και κυρίως έχουν τη δυνατότητα να μαρκάρουν. Αυτό το είδαμε στην επιλογή των παικτών στη εθνική, αλλά και παλιότερα όταν στήριζε τους Μάριο Μπάσλερ και Μάρκο Μπόντε στη Βέρντερ ή τους Αντρέας Μπακ και Μάρκο Ράιχ στην Κολωνία.

Ενα βασικό θέμα ήταν πάντα η εμπιστοσύνη που έδειχνε στους πεπειραμένους παίκτες και αντιστρόφως την επιφυλακτικότητά του στους νέους. Ακόμα και ο νεαρός κάποτε Μίχαελ Μπάλακ είχε φάει πάγκο, οπότε ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη και η μικρή συμμετοχή του Σωτήρη Νίνη.

Πολλές φορές είχε βοηθήσει μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες να ξανανιώσουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Μάνφρεντ Μπρουγκσμίλερ, ο Μίρκο Βόταβα, ο Ολαφ Μάρσαλ, ακόμα και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Στη Γερμανία είχε πάντα τη φήμη του ανθρώπου της ελίτ, ο οποίος είναι λίγο εκκεντρικός και καθόλου διατεθειμένος να παραδεχθεί τα λάθη του. Κάτι σαν τον Ζοζέ Μουρίνιο. Μόνο που με τις μεγάλες επιτυχίες που έχει, απέκτησε και τα επιχειρήματα για να απαντά...

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το γερμανικό ποδόσφαιρο (και ασφαλέστατα για το ελληνικό), καθώς -εκτός όλων των άλλων- είχε αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στο πρώτο ματς που διεξήχθη για την Μπουντεσλίγκα.


Τα ρεκόρ

• Πρωταθλητής Ευρώπης: 2004
• Προκρίσεις σε Euro: 2004, 2008
• Προκρίσεις σε Μουντιάλ: 2010
• Συμμετοχή στο Συνομοσπονδιών: 2005
• Αήττητο σερί Εθνικής: 15 αγώνες (12-3-0) από 16-10-2002 ως 31-3-2004
• Αήττητο εντός έδρας: 10 αγώνες (9-1-0) από 16-10-2002 ως 30-3-2005
• Περισσότερες νίκες: 53
• Μακροβιότερη παρουσία: 8 χρόνια και 9 μήνες