LIVE SCORES

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Νέα πρόκληση





Μέχρι στιγμής το θέμα του καλοκαιριού όσον αφορά το μπάσκετ είναι η... εφορία. Σε ένα επαγγελματικό άθλημα μεν, με μόνιμο παθητικό στις ΚΑΕ δε, τα αρκετά επιπλέον χρήματα που καλούνται να πληρώσουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για τα συμβόλαια των παικτών τους έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα σκεπτικισμό στο μεταγραφικό παζάρι. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο «αιώνιοι» τελείωσαν τη σεζόν με διαφορετικά δεδομένα και έτσι κινούνται και διαφορετικά.

Οι Ερυθρόλευκοι με ένα Κύπελλο στο ενεργητικό τους, ένα χαμένο τελικό φάιναλ φορ και ακόμη ένα χαμένο πρωτάθλημα, παρουσίασαν πρόοδο, αλλά όχι τόση όση περίμεναν. Η αλλαγή προσώπων στον πάγκο της ομάδας ήταν μια λ

λογική εξέλιξη και η έλευση του Ντούσαν Ιβκοβιτς η καλύτερη κίνηση που μπορούσε ρεαλιστικά να γίνει.

Από την εποχή του Γιόνας Καζλάουσκας και μετά στον Πειραιά δεν αναζητείται απλώς ένας καλός προπονητής, αλλά μια προσωπικότητα που μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ποιος θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα αυτό από τον ίδιο τον μέντορά του, που τυγχάνει να είναι σχεδόν απόλυτα αποδεκτός όχι μόνο από τον κόσμο του αθλήματος, αλλά και από τους οπαδούς του Ολυμπιακού;

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στα υπόλοιπα μεταγραφικά ζητήματα της ομάδας, η επικείμενη απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη είναι μια κίνηση ειδικής σημασίας. Για πρώτη φορά μετά το 1994 και τον Σάσα Βολκόφ οι Ερυθρόλευκοι «κλέβουν» έναν παίκτη πρώτης γραμμής από τον άμεσο αντίπαλό τους. Επομένως, τον αποδυναμώνουν άμεσα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται.

Εκτός από την οποιαδήποτε γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος για την αγωνιστική αξία του διεθνούς γκαρντ, υπάρχει ένα στοιχείο που δεν αμφισβητείται. Ο Ολυμπιακός, που τελείωσε τη σεζόν χωρίς σούτινγκ γκαρντ, αναμένεται να αποκτήσει μία από τις καλύτερες λύσεις της ευρωπαϊκής αγοράς στη συγκεκριμένη θέση. Προς το παρόν, λοιπόν, τα πράγματα για τους Ερυθρόλευκους πάνε καλά, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός χάνει μονάδες.

Εκτος του Σπανούλη, ο Νίκολα Πέκοβιτς αφήνει την Αθήνα για τη Μινεσότα. Οντως ακόμα δεν υπάρχει υπογραφή του
Μαυροβούνιου σε συμβόλαιο, αλλά αυτό το γεγονός μοιάζει να είναι καθαρά τυπικό, επειδή μέχρι τις 8 Ιουλίου δεν επιτρέπονται οι υπογραφές συμβολαίων στο ΝΒΑ. Δεν είναι εύκολο να καλυφθούν οι δύο συγκεκριμένες απώλειες με τα θετικά και τα αρνητικά τους, ενώ τα ανοιχτά μέτωπα στο Τριφύλλι παραμένουν περισσότερα από όσα έχουν τακτοποιηθεί.

Υπάρχει αμοιβαία επιθυμία για την επέκταση της συνεργασίας με τους Μάικ Μπατίστ και Ντρου Νίκολας, οι οποίοι δείχνουν να κατανοούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο στοιχείο φέρνει πράσινα χαμόγελα, έστω κι αν υπάρχει το ερωτηματικό της υπόθεσης του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος, λόγω της διαφαινόμενης απώλειας του Σπανούλη, ίσως είναι πιο σημαντικός από όσο ήταν πριν από ένα μήνα.

Τα χαμόγελα και η ουσιαστική αισιοδοξία, ωστόσο, υπάρχουν στο Τριφύλλι λόγω δύο προσώπων. Η παραμονή στην ομάδα του Δημήτρη Διαμαντίδη ήταν δεδομένη για όλους, όπως δεδομένη είναι η αξία του παίκτη και όσα σταθερά προσφέρει στο παρκέ με φοβερή συνέπεια. Αυτός που έχει προσφέρει ακόμα περισσότερα, όμως, στον Παναθηναϊκό κάθεται στον πάγκο του.

Ο Ομπράντοβιτς έχει αποδείξει και μετά την απώλεια παικτών, όπως ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ότι έχει τον τρόπο του να βρίσκει λύσεις και να δημιουργεί εξαιρετικές ομάδες, ακόμα και όταν οι μονάδες δεν είναι αστέρια πρώτης γραμμής. Παίκτες, άλλωστε, όπως ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης και ο Μπατίστ όταν πρωτοφόρεσαν την πράσινη φανέλα ήταν αθλητές αξίας, αλλά δεν είχαν μπει ακόμα στην ελίτ. Αυτό συνέβη μέσα από την πορεία τους στο Τριφύλλι.

Παρά τις θετικές ενδείξεις για τον Ολυμπιακό, λοιπόν, γεγονός παραμένει ότι είμαστε ακόμα στην αρχή όχι της σεζόν, αλλά του... καλοκαιριού. Παρότι ειδικά ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα κάνει εντυπωσιακές κινήσεις, και οι δύο ομάδες έχουν το πορτοφόλι για να πάρουν τους παίκτες που χρειάζονται χωρίς ιδιαίτερες εκπτώσεις. Αν θα υπάρξει ανατροπή στο εδώ και μία δεκαετία διαμορφωμένο σκηνικό του ελληνικού μπάσκετ θα φανεί στο παρκέ και θα αποδειχθεί στην πράξη σε έντεκα μήνες από τώρα.