LIVE SCORES

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς αναλύει τον «Ντούντα»





Του παρέδωσε τα γκέμια και «ίππευσε» σαν άλλο καθαρόαιμο τον Ολυμπιακό ως την κορυφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν ο ηγέτης εντός του παρκέ στο τρίπλ κράουν του 1997, ακολουθώντας τις οδηγίες του Ντούσαν Ιβκοβιτς, για τον οποίο μίλησε με τα πλέον κολακευτικά σχόλια.

Είναι μια αποφασισμένη προσωπικότητα, ένας σιωπηρός, αλλά δυνατός ηγέτης» ήταν η πρώτη του κουβέντα χθες από το σπίτι του στην Ιταλία, οπού διαμένει τα τελευταία χρόνια ο άλλοτε «ερυθρόλευκος» πλέι μέικερ, ο οποίος ήταν ενήμερος για όλες τις εξελίξεις στο λιμάνι.

«Ναι, έμαθα πως ο κόουτς Ιβκοβιτς ανέλαβε την ομάδα και είμαι πολύ χαρούμενος. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν αλλαγή και ήθελαν έναν προπονητή σαν τον Ντούντα. Δηλαδή κάποιον με εμπειρία, αλλά και με προσωπικότητα».

«Ο άνθρωπος ξέρει»

Από το 1997 που ο Σέρβος τεχνικός οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στο τριπλ κράουν μέχρι τώρα που επέστρεψε μεσολάβησαν 13 χρόνια. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα ήταν τεράστιες και ο Ιβκοβιτς έφτασε πλέον να κουβαλάει 67 Μάηδες στην πλάτη του.
«Δεν μετράει καθόλου η ηλικία του» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Ρίβερς, ο οποίος προχώρησε σε μια εμβριθή ανάλυση. «Πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος ξέρει το μπάσκετ. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Ο άνθρωπος ξέρει. Είναι πολύ δυνατός ως άνθρωπος και είναι δάσκαλος. Ακόμα και 75 ή 80 χρόνων να ήταν δεν θα είχε πρόβλημα. Η προπονητική έχει να κάνει με το μυαλό. Κι ο Ιβκοβιτς είναι ένας ''στρατηγός''.

Οι προπονητές καταστρώνουν το αγωνιστικό σχέδιο και οι παίκτες το εκτελούν. Ακόμα είναι 100% ικανός στο να φτιάξει ένα σωστό αγωνιστικό σχέδιο. Από κει και πέρα εξαρτάται από τους παίκτες αν θα το εκτελέσουν σωστά».

«Ενας από τους σπουδαιότερους»

Στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό ο Ιβκοβιτς εμπιστεύθηκε μόνο σε Αμερικανούς την κομβική θέση του πλέι μέικερ. Μετά τον Ρίβερς ακολούθησε ο Μάικλ Χόκινς και στην τρίτη σεζόν ήταν ο Αντονι Γκόλντουαϊρ. Διαχρονικά, ωστόσο, ο Ντούντα αντιμετώπισε προβλήματα με κάποιους Αμερικανούς και η επόμενη ερώτηση αφορούσε το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι συνεργάστηκα με αρκετούς Γιουγκοσλάβους προπονητές, είτε πρώτους είτε βοηθούς, αλλά ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον κόουτς Ιβκοβιτς, με τον οποίο είχαμε καταπληκτική συνεργασία».

Στον επίλογό του, πάντως, απέφυγε να τον χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο προπονητή που είχε στην καριέρα του. «Είναι σίγουρα ένας από τους σπουδαιότερους. Είμαι τυχερός γιατί όπου έπαιξα στην καριέρα μου κέρδισα τίτλους και είχα καλούς προπονητές».