LIVE SCORES

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Γι αυτό έφυγε ο Μπερέτα





Του ΣΑΒΒΑ ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Μάριο Μπερέτα σε χρόνο ρεκόρ κρίθηκε από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ ακατάλληλος να οδηγήσει το «δικέφαλο» στα παιχνίδι με τον Αγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ωστόσο το τέλος της συνεργασίας με τον Μπερέτα αποτελεί τον επίλογο σε μια σειρά λαθών που έγιναν από τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τους συνεργάτες του στο θέμα του προπονητή.

Οπως τους έχουν πιστωθεί πολλά πράγματα τα τελευταία τρία χρόνια, για παράδειγμα η επιμονή τους στον Φερνάντο Σάντος και η απόλυτη δικαίωση του πλάνου και της προσπάθειας που έγινε, χρεώνονται και τα πολλά λάθη που έγιναν πριν ακόμη λήξει το περσινό πρωτάθλημα.

Ολοι στον ΠΑΟΚ γνώριζαν την απόφαση του Σάντος να μη συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας τους από το περασμένο Μάρτιο. Και αυτοί που τον γνώριζαν τόσο καλά κακώς περίμεναν ότι ο Σάντος θα άλλαζε γνώμη, αλλά ακόμη κι όταν έφυγε τα αντανακλαστικά τους δεν λειτούργησαν σωστά.

Πρώτα ο Ζορζ Κόστα, μετά ο Δερμιτζάκης και τελικώς ο Μπερέτα, που αποδείχτηκε λανθασμένη επιλογή. Ο Ιταλός προπονητής φεύγει για πέντε συγκεκριμένους λόγους από τον ΠΑΟΚ...

1. Το προεδρικό ένστικτο

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης εκτός από γνώστης του αντικειμένου είναι και άνθρωπος που αποφασίσει με βάση το ένστικτό του. Αυτό τον οδήγησε να στηρίξει όσο κανείς τον Σάντος, αλλά και να πει πέρυσι μετά τον αποκλεισμό από τη Χίρενφεϊν «θα δείτε τον πραγματικό ΠΑΟΚ σε ένα μήνα».

Μπορεί να χρειάστηκε λίγος καιρός παραπάνω, αλλά ο ΠΑΟΚ όντως μεταμορφώθηκε. Τέτοια μεταμόρφωση ήταν σίγουρος ο Ζαγοράκης ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δει με τον Μπερέτα.

Την ίδια άποψη, ίσως όχι τόσο κάθετη, είχε και ο Ζήσης Βρύζας και για αυτό πάρθηκε η απόφαση να γίνει η αλλαγή, διότι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θεωρούσαν δεδομένο ότι η ομάδα δεν μπορεί να πορευτεί με το συγκεκριμένο προπονητή, ο οποίος δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για το μέλλον.

Οχι μόνο για τα παιχνίδια με τον Αγιαξ που έρχονται την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για όλη τη σεζόν.

2. Αποδείχθηκε αδιάβαστος

Ο Μάριο Μπερέτα έδειξε ότι δεν γνώριζε και πολλά πράγματα από την ομάδα που αναλάμβανε.

Στην ουσία ο Ιταλός πήρε στα χέρια του την ομάδα που άφησε ο Φερνάντο Σάντος με την προσθήκη του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, αλλά και των Ζουέλα, Μπουσάιντι, ποδοσφαιριστών για τους οποίους απλά έδωσε τη συγκατάθεσή του ώστε να αποκτηθούν.

Στην πρώτη του συνάντηση με τους παίκτες του ΠΑΟΚ στο ξενοδοχείο "Nikopolis" στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της 30ής Ιουνίου, τους είπε «σας ξέρω όλους». Στην πράξη όμως φάνηκε ότι δεν τους γνώριζε.

Επέμενε μέχρι και το τελευταίο φιλικό με τη Νυρεμβέργη ότι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι δεξί εξτρέμ και όχι επιθετικός, ενώ χρησιμοποίησε σε ρόλο αριστερού χαφ σε 4-4-2 τον Φιλομένο και τον Σορλέν που όλη την περασμένη περίοδο αγωνιζόταν στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής σε ρόλο αμυντικού χαφ.

3. Το «φάντασμα» του Σάντος

Οι άνθρωποι της διοίκησης περίμεναν ότι ο ΠΑΟΚ του Μπερέτα θα ήταν συνέχεια του ΠΑΟΚ του Σάντος και αυτό ήταν άλλωστε και το λογικό. Ο Ιταλός όμως είχε άλλη άποψη.

«Θέλω να δώσω τη δική μου φιλοσοφία στην ομάδα και να την εξελίξω» δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη και ξεκίνησε τους πειραματισμούς. Και ό,τι κι αν έκανε συγκρινόταν με τα κατορθώματα του Πορτογάλου προπονητή.

Αδικο μέχρι ενός σημείου, αλλά συνέβη. Ο Μπερέτα όμως που είχε συζητήσει για όλα όσα του είχαν ζητήσει προσπάθησε να αλλάξει τα πάντα στην ομάδα και απέτυχε. Ακόμη και στους τομείς, όπως η άμυνα, που ο ΠΑΟΚ ήταν δυνατός, ο Μπερέτα θέλησε να ξεκινήσει από την αρχή.

Αμυνα ψηλά, τεχνητό οφσάιντ, τραγικά λάθη στις στημένες φάσεις και οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες και συντριπτικές όχι μόνο για τον Μπερέτα, αλλά πιθανότατα και για οποιονδήποτε άλλο προπονητή στη θέση του.

Το «φάντασμα» του Σάντος θα κυνηγά ενδεχομένως και τον επόμενο προπονητή του ΠΑΟΚ.

4. Η καθυστέρηση της προετοιμασίας

Ο Μπερέτα ξεκίνησε την προετοιμασία στις 30 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι σε ένα μήνα ξεκινούν τα προκριματικά. Αυτό που ακούστηκε ότι είχε μπερδέψει τις ημερομηνίες και θεωρούσε ότι ο ΠΑΟΚ θα παίξει αργότερα είναι τουλάχιστον αστείο.

Ο Ιταλός, πάντως, θεωρούσε ότι σε έναν μήνα μπορεί να έχει την ομάδα έτοιμη, αλλά ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από τη Γερμανία ανέτοιμος και με περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που υπήρχαν πριν ξεκινήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Το χειρότερο είναι ότι ο Μπερέτα στην πρώτη του παρουσία στη Θεσσαλονίκη, όταν ήρθε για υπογραφές και παρουσίαση, έμεινε λιγότερο από 24 ώρες και επέστρεψε μαζί με το επιτελείο του λίγες ώρες πριν από την πρώτη προπόνηση της ομάδας.

Το γεγονός ότι είχε την ομάδα σε αμέτρητα dvd δεν ήταν δυνατόν να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στα νέα δεδομένα, αλλά για αυτό έχουν ευθύνη και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Αυτοί ήξεραν κάτι παραπάνω και όφειλαν να τον... επαναφέρουν.

5. Οι σχέσεις με τους παίκτες

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπερέτα δεν κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Και σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να τους κερδίσει. Αυτό του χρεώνεται από αυτούς που μπορούν να κρίνουν γρήγορα, αν και το χρονικό διάστημα που έμεινε στην ομάδα τον αδικεί.

Ο Ιταλός δεν έδειξε να καταλαβαίνει το ρόλο του καθενός μέσα στην ομάδα. Ο Μπερέτα στηρίχθηκε στο συμπατριώτη του Μπρούνο Τσιρίλο με τρόπο που εκνεύρισε σε μερικές περιπτώσεις και τον ίδιο τον Ιταλό αμυντικό, στον οποίο μάλιστα έδωσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στα πρώτα φιλικά παιχνίδια.

Η σχέση των δύο Ιταλών δεν δημιούργησε προστριβές, ωστόσο ο Μπερέτα δεν φρόντισε να αναπτύξει σχέσεις με άλλους παίκτες, που για τον ΠΑΟΚ είναι σημαντικοί, όπως για παράδειγμα ο Γκαρσία.

Ο ρόλος του Ουρουγουανού είναι ντε φάκτο ηγετικός στον ΠΑΟΚ και σύμφωνα με τις εξελίξεις οι απόψεις του Πάμπλο Γκαρσία ήταν καθοριστικές στις αποφάσεις που πήρε η διοίκηση του «δικέφαλου»