LIVE SCORES

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

WORLD CUP – Περιμένοντας τον νέο... πλανητάρχη





Το βράδυ της Κυριακής στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, Ολλανδία και Ισπανία θα «μονομαχήσουν» για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή και το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή είναι ότι από φέτος θα έχουμε έναν νέο κάτοχο του βαρύτιμου τροπαίου. Μέχρι στιγμής επτά ομάδες έχουν κατακτήσει την κορυφή του πλανήτη και η ομάδα που θα τα καταφέρει φέτος θα γίνει η 8η.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Βραζιλία με 5 κατακτήσεις, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 4, η Γερμανία με 3, Ουρουγουάη και Αργεντινή με 2, ενώ από μία έχουν Αγγλία και Γαλλία, με τους «τρικολόρ» να είναι η τελευταία ομάδα που προστέθηκε στη λίστα, με τον τίτλο που κατέκτησε το 1998 στην έδρα της.

Όσον αφορά τις δύο φετινές φιναλίστ, πιο κοντά στην κορυφή του κόσμου είχε βρεθεί στο παρελθόν η Ολλανδία, η οποία δύο φορές έφτασε μέχρι την... πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, χάνοντας και στις δύο περιπτώσεις από την εκάστοτε διοργανώτρια. Το 1974, οι «οράνιε» του Γιόχαν Κρόιφ πήγαν στον τελικό του Μονάχου ως το απόλυτο φαβορί, αλλά, παρότι προηγήθηκαν μόλις στο 2ο λεπτό, ηττήθηκαν από τη Δυτική Γερμανία με 2-1, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν η σειρά της Αργεντινής να «γκρεμίσει» τα όνειρα των Ολλανδών, επικρατώντας στο «Μονουμεντάλ» με 3-1 στην παράταση.

Στον αντίποδα, η Ισπανία μόλις άλλη μία φορά στην ιστορία της έχει φτάσει στην τελική τετράδα, το 1950 στη Βραζιλία, όπου η μορφή της διοργάνωσης δεν ήταν όπως σήμερα. Οι «φούριας ρόχας» είχαν τερματίσει πρώτοι στον όμιλό τους και προκρίθηκαν στην τελική φάση, όπου οι πρωτοπόροι των τεσσάρων ομίλων σχημάτισαν ένα μίνι πρωτάθλημα και ο νικητής βγήκε από το άθροισμα των βαθμών που συγκέντρωσαν. Οι Ιβηρες έμειναν τελευταίοι με μόλις έναν βαθμό σε 4 ματς.