LIVE SCORES

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

FIBA - Απειλεί με ποινές ο Μπάουμαν





Έστω και λίγο καθυστερημένα η FIBA πήρε θέση για τα γεγονότα του ΟΑΚΑ, με επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Ο Πάτρικ Μπάουμαν δηλώνει πως η ομοσπονδία θα μελετήσει τα στοιχεία και για όποιον στοιχειοθετηθεί ενοχή δεν θα διστάσει να επιβάλει τις αυστηρότερες κυρώσεις που προβλέπονται. Η FIBA καταδικάζει ανεπιφύλακτα το κρουσμα βίας που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του τελικού (sic!) του τουρνουά Ακρόπολις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία, χθες βράδυ στην Αθήνα.

Είναι εντελώς απαράδεκτο να βλεπουμε σε γήπεδο μπάσκετ σκηνές τέτοιου είδους με συμμετοχή αθλητών. Ιδίως από τη στιγμή που οι παίκτες αποτελούν πρότυπα για τους μικρούς φιλάθλους. Είναι παγκόσμιοι πρεσβευτές του μπάσκετ και πρέπει πάντοτε να συμπεριφέρονται αναλόγως.

'Όπως δήλωσε ο Πάτρικ Μπάουμαν, γενικός γραμματέας της FIBA: "Με αποτροπιασμό παρακολούθησα τις ντροπιαστικές σκηνές που διαδραματίσθηκαν στο παιχνίδι Ελλάδα-Σερβία. Είναι ένα απαίσιο στίγμα στο καλό όνομα του παγκόσμιου μπάσκετ. Η FIBA θα πάρει τα μέτρα που απαιτούνται εναντίον οποιουδήποτε παίκτη έλαβε μέρος σε αυτά τα συνταρακτικά γεγονότα. Η FIBA δεν θα επιτρέψει να γίνεται αυτό.

Ως σώμα παγκόσμιας διακυβέρνησης του αθλήματος, σε αυτή τη φάση μελετούμε με προσοχή το ματς της Πέμπτης και τις περιστάσεις που οδήγησαν στο ξέσπασμα της βίας. Δεν θα γίνει κανένα σχόλιο για επιμέρους εμπλεκόμενο ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα. Ωστόσο, η FIBA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να λάβει την αυστηρότερη δυνατή απόφαση εναντίον οποιουδήποτε προσώπου βρεθεί να έχει συντελέσει στο διασυρμό του μπάσκετ."

Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια

Μόλις οκτω μέρες λοιπόν, πριν την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθληματος η FIBA δηλώνει την πρόθεσή της να τιμωρήσει με την ανάλογη αυστηρότητα τα επεισόδια Ελλήνων και Σέρβων. Όσο κι αν η ελληνική πλευρά έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κίνδυνος μιας γερής καμπάνας είναι υπαρκτός και για τις δύο ομάδες. Το θέμα είναι πως ακόμη κι αν οι διαδικασίες προχωρήσουν και επιβληθούν τελικά κυρώσεις σε παίκτη ή παίκτες μοιάζει δύσκολο να επηρεαστεί η συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ.

Εφόσον η Ομοσπονδία θέλει να τηρήσει αυστηρά τους όρους και να μη λειτουργήσει σπασμωδικά η υπόθεση αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος και πάντως δεν θα υπάρξουν εξελίξεις στο διάστημα που μένει ως το τουρνουά της Τουρκίας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ζήτησε ήδη από την ελληνική και τη σερβική Ομοσπονδία, τους διαιτητές και τον Κομισάριο του αγώνα εκθέσεις για να βγάλει τα συμπεράσματά της και να ανακοινώσει τις αποφάσεις της.