LIVE SCORES

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Μας την έκανε τη ζημιά...





Το είπε και το έκανε ο Τιμούρ Κετσπάγια. «Θέλω να σας κάνω ζημιά», ήταν η ευχή του και η Γεωργία απέσπασε την ισοπαλία 1-1 από την Εθνική μας ομάδα, στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2012. Οι Ελληνες διεθνείς ήταν νωθροί, άργησαν να ξυπνήσουν και το μόνο που έκαναν ήταν να περιορίσουν τη «ζημιά», με το γκολ του Σπυρόπουλου στο 72’.

Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο (καλά, βγάζουμε εκτός τη Μπαρτσελόνα...) να δεχτεί γκολ σε τόσο «κρύο» σημείο. Το 0-1 των Γεωργιανών από το 3ο λεπτό, εξαιτίας της ασυνεννοησίας Κατσουράνη και Παπαδόπουλου έφερε εκνευρισμό στην ελληνική ομάδα και για αρκετά λεπτά οι παίκτες δεν «βρίσκονταν» μεταξύ τους. «Βούτυρο στο ψωμί» του Κετσπάγια, που μόνο στο όνειρό του θα είχε δει αυτό το γρήγορο γκολ της ομάδας του. Και είχε την ευκαιρία να «οχυρώσει» τους δικούς του μπροστά από την εστία του Ρεβισβίλι.

Οχι ότι οι Ελληνες διεθνείς έκαναν κάτι ουσιαστικό. Σύγχυση ιδεών στη μεσαία γραμμή, ο Σαμαράς έβγαινε να πάρει τη μπάλα αλλά δεν είχε που να τη δώσει, από τα πλάγια μπακ μόνο ο Σεϊταρίδης προσπαθούσε να ανέβει και να πλαγιοκοπήσει και ήταν φανερό πως μόνο από τυχαίο γεγονός, από κάποια «καραμπόλα» ή σέντρα θα «έβγαινε» μια ελληνική απειλή προς το τέρμα του Ρεβισβίλι.

Ο Κετσπάγια με το γκολ υπέρ του «κλείδωσε» τα ελληνικά ατού, πίεσε πολύ στο κέντρο με τους Γκόγκουα και Κβιρκβέλια και ο χρόνος δούλευε για αυτόν. Το πρόβλημα στην Εθνική μας ήταν έντονο, ακριβέστερα ήταν εκνευριστικό, ενώ και οι Γεωργιανοί ξεκίνησαν να «τρώνε» χρόνο με καθυστερήσεις, μικροτραυματισμούς και όλα τα κόλπα της σκοπιμότητας.

Χρειαζόταν κάτι το απρόβλεπτο για να «ξυπνήσει» λίγο και η υποτονική ελληνική εξέδρα. Είχαμε κάποιες έντονες διαμαρτυρίες στη φάση που ο Τοροσίδης έπεσε στην αντίπαλη περιοχή από μαρκάρισμα του Ασατιάνι, κάτι πήγε να γίνει εκεί αλλά η συνέχεια ήταν στο ίδιο μοτίβο. Ο Σαλπιγγίδης «έφτιαξε» στο 38’ την πρώτη καλή στιγμή της Εθνικής στο πρώτο ημίχρονο, αλλά το σουτ του «βρήκε» δίχτυα, από την εξωτερική όμως.

Καλή στιγμή ήταν και η προσπάθεια του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 42’, το δυνατό του σουτ έβγαλε δύσκολα ο Ρεβισβίλι. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε, ο Κετσπάγια πήγε στα αποδυτήρια χαμογελαστός με το υπέρ του 1-0. Οπως χαμογελαστοί, ευτυχισμένοι καλύτερα, ήταν οι Γεωργιανοί οπαδοί, που πανηγύριζαν έξαλλα όχι απλά κάποια καλή στιγμή των δικών τους, αλλά φώναζαν ακόμα και όταν ο Καλάτζε ή ο Ασατιάνι απομάκρυναν τη μπάλα!

Η ελληνική ομάδα μπήκε σαφώς πολύ πιο δυνατά στην επανάληψη. Δεν την έπαιρνε και αλλιώς και μέχρι το 52’ ο Σαλπιγγίδης πρόλαβε να χάσει δύο ευκαιρίες, ο Γκέκας άλλη μία. Ειδικά αυτή του Σαλπιγγίδη στο 52’ είναι από αυτές που λέμε ότι δεν χάνονται... κι όμως το έχασε.

Στο 59’ ο Σάντος έκανε την πρώτη του κίνηση από τον πάγκο, με τον Νίνη στη θέση του Σαμαρά, αναζητώντας ίσως περισσότερο καθαρό μυαλό στον τομέα της δημιουργίας. Οι Γεωργιανοί όμως κατάφεραν να ρίξουν και πάλι το ρυθμό του αγώνα, να «παγώσουν» το τέμπο και πάλι η Εθνική αναλώθηκε σε ένα ανούσιο παιχνίδι, χωρίς ιδέες και σαφή προσανατολισμό.

Φτάσαμε έτσι στο 71’ και ο Σάντος έπαιξε το χαρτί του Μήτρογλου, ο Σεϊταρίδης πέρασε εκτός αγώνα, ο Τοροσίδης δεξιός μπακ και ο Σαλπιγγίδης δεξιός χαφ. Και αμέσως μετά, ήρθε η ελληνική ισοφάριση στη φάση διαρκείας από τον Σπυρόπουλο, καθοριστική η συνεισφορά και του νεοεισελθόντος Μήτρογλου στο ελληνικό γκολ. 1-1 πλέον και η Εθνική έπρεπε τώρα να πιέσει ακόμα περισσότερο για το γκολ που θα έδινε και τη νίκη.

Ο Κετσπάγια «τράβηξε» ακόμα περισσότερο πίσω τους παίκτες του, στην προσπάθεια να πάρει το 1-1, ενισχύοντας ακόμα το... «πούλμαν» μπροστά από την εστία του Ρεβισβίλι. Και ο ίδιος έκανε καθυστερήσεις με... τακουνάκια και κολπάκια με τη μπάλα, προκαλώντας περαιτέρω εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά, όπως και κάποιες ακατανόητες αποφάσεις του Ισπανού διαιτητή Γκόμεθ.

Ο Σάντος δεν έκανε τρίτη αλλαγή, μπας και τραβούσε κανέναν ακόμα λαγό από το καπέλο του και οι ευκαιρίες που τόσο χρειαζόταν η Εθνική, έλειψαν. Ο Ισπανός διαιτητής ανεχόταν τις προκλητικές καθυστερήσεις που έκαναν οι Γεωργιανοί και εδώ που τα λέμε, το σκοπό τους ήθελαν να πετύχουν. Και τον πέτυχαν, «βάζοντας» στις αποσκευές τους για την Τιφλίδα έναν πολύτιμο βαθμό...

Η ΦΑΣΗ

Στο 52’ ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης χρειαζόταν απλά να «φυσήξει» τη μπάλα για να καταλήξει αυτή στα δίχτυα του Ρεβισβίλι. Και όμως κατάφερε να χάσει αυτήν την ευκαιρία, αν η Εθνική ομάδα ισοφάριζε σε εκείνο το σημείο θα είχε περισσότερο χρόνο για να ψάξει τη νίκη. Ετσι χάθηκαν με το καλημέρα δύο πολύτιμοι βαθμοί για την ελληνική ομάδα.