LIVE SCORES

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Εσπασε η κατάρα!





Οι πίκρες που έχουν νοιώσει οι Ολλανδοί από τους Βραζιλιάνους σε Μουντιάλ δεν έχουν τελειωμό. Ομως, η Παρασκευή (02/07) ήταν μια εντελώς διαφορετική ημέρα. Οι Οράνιε πέρασαν το εμπόδιο της Σελεσάο για πρώτη φορά σε φάση νοκ άουτ με 2-1 και πανηγύρισαν την πρόκριση στους «4», ανατρέποντας μάλιστα το ...Συνέχεια

Αν και όλοι οι παράγοντες ήταν κόντρα στους Οράνιε, αυτοί τελικά κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε σκόπελο και να ελπίζουν ακόμη και σε πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, αφού θα βρουν στο δρόμο τους έναν αντίπαλο από το ζευγάρι Ουρουγουάη-Γκάνα. Παράδοση, φόρμα, προγνωστικά, ροή αγώνα, ακόμη και η διαιτησία ήταν εναντίον τους, αλλά οι Ολλανδοί με ψυχωμένη εμφάνιση έκαναν την ανατροπή.

Η ροή του αγώνα

Δώρο Φαν Μάρβαϊκ σε Βραζιλία

Και εκεί που οι Ολλανδοί χάρηκαν όταν είδαν το Φελίπε Μέλο να παρατάσσεται στο βασικό σχήμα της Βραζιλίας, το χαμόγελό τους «έσβησε» όταν ο Ματάισεν αντιμετώπισε πρόβλημα στον αστράγαλό του και αναγκάστηκε να μείνει εκτός. Ετσι, ο Μπερτ φαν Μάρβαϊκ αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον 36χρονο Αντρέ Ογιερ. Μια απόφαση αρκετά αμφιλεγόμενη.

Πρώτη φάση στο ματς και «ψυχρολουσία» για τους Ολλανδούς

Και όντως, οι Οράνιε το πλήρωσαν στην πρώτη φάση των Βραζιλιάνων. Ο Φελίπε Μέλο έκανε μια κάθετη μπαλιά στο κέντρο της ολλανδικής άμυνας, οι δύο στόπερ της αντίπαλης ομάδας έκαναν… διακοπές κάπου ανάμεσα σε μεγάλη περιοχή της ομάδας τους και κέντρο, ο Ρομπίνιο βγήκε στην πλάτη τους και με τον μοναδικό που τον κυνηγούσε να είναι ο απελπισμένος, Αριεν Ρόμπεν (ο οποίος είχε καλύψει παραπάνω από το μισό γήπεδο για να τον προλάβει), έστειλε με άνεση τη μπάλα στα δίχτυα του Στεκέλεμπουργκ.

Νεύρα, ξύλο, καλός ρυθμός, αλλά λίγη μπάλα

Στη συνέχεια το ματς απέκτησε γρήγορο ρυθμό, ο οποίος έσπασε στο «ξύλο» της ομάδας του Ντούνκα (κι’ όμως, αυτή η Βραζιλία μπορεί και να κλωτσάει). Αποτέλεσμα; Οι Ολλανδοί ασχολήθηκαν πιο πολύ με το πώς θα απαντήσουν στις προκλήσεις των αντιπάλων τους, παρά στο πως θα απαντήσουν. Ετσι, οι… έξυπνοι Βραζιλιάνοι βρήκαν ακόμη μια φορά την ευκαιρία να γίνουν απειλητικοί για την εστία του Στεκέλεμπουργκ, ο οποίος με μια εξαιρετική απόκρουση είπε όχι σε πολύ όμορφο σουτ του Κακά.

Αφησαν τα νεύρα στην άκρη και έπαιξαν μπάλα

Το δεύτερο μέρος δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο. Οι Ολλανδοί μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, δεν ασχολήθηκαν με τις έξυπνες τακτικές των Νοτιοαμερικανών και είπαν να ξεδιπλώσουν λίγο από το ταλέντο που διαθέτουν. Αν και ακόμη και ο διαιτητής έδειχνε να είναι εναντίον τους (ο οποίος χαρίστηκε στον Μίτσελ Μπάστος και δεν του έδειξε δεύτερη κίτρινη, ενώ οι Ολλανδοί διαμαρτύρονται για χέρι-πέναλτι), οι παίκτες του Μπερντ φαν Μάρβαϊκ έδωσαν την απάντησή τους λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Με τη βοήθεια του Μέλο

Για να τα καταφέρουν, όμως, χρειάστηκαν και τη βοήθεια αντιπάλου τους. Εχοντας κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου, οι Ολλανδοί έφτασαν στην ισοφάριση σε σέντρα του Σνέιντερ, όπου ο Φελίπε Μέλο με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Αυτό ήταν το πρώτο αυτογκόλ που σημειώνει παίκτης της εθνικής Βραζιλίας στους 97 αγώνες που έχει δώσει η Σελεσάο στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και μετά ήρθε η κατάρρευση

Αυτό το τέρμα ήταν ικανό να πλήξει το ηθικό των Βραζιλιάνων. Οι παίκτες του Ντούνγκα έχασαν το ρυθμό και τη συγκέντρωσή τους. Κάτι που φάνηκε στη μοναδική αξιόλογη ευκαιρία που είχαν στο δεύτερο μέρος. Ο Κακά εκμεταλλεύτηκε λάθος απομάκρυνση του αδύναμου κρίκου της ολλανδικής άμυνας, Αντρέ Ογιερ, αλλά πλάσαρε άουτ στο 66΄. Τρία λεπτά αργότερα ήλθε η απόλυτη ανατροπή. Από κόρνερ του Ρόμπεν, ο Ντιρκ Κούιτ έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και με νέα κεφαλιά ο Γούσλεϊ Σνέιντερ έγραψε το 2-1.

Ο Μέλο ολοκλήρωσε το… ρεσιτάλ του

Οι Βραζιλιάνοι βρίσκονταν πλέον σε άλλο γήπεδο κι αυτό φάνηκε από την ενέργεια του Φελίπε Μέλο, που κλώτσησε και στη συνέχεια... ποδοπάτησε τον Ρόμπεν, για να δεχθεί την κόκκινη κάρτα στο 73΄. Με τους Καριόκας να ανεβαίνουν στην αντίπαλη περιοχή κατά κύματα, οι Οράνιε βρήκαν τους χώρους να απειλούν με αντεπιθέσεις.

Οι Ολλανδοί έδειξαν επιείκεια και νοθρότητα

Μάλιστα, οι Πορτοκαλί θα μπορούσαν να διευρύνουν κι’ άλλο το σκορ, εάν δεν έδειχναν ξανά πόσο επιπόλαιη ομάδα είναι. Σε αρκετές κόντρες, όπου βρέθηκαν με αριθμητικό πλεονέκτημα στην περιοχή του Ζούλιο Σέζαρ δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν. Το σκορ όμως δεν άλλαξε και έτσι Ολλανδία πήρε εκδίκηση για τους αποκλεισμούς από το 1994 και το 1998, ενώ η κάτοχος πέντε Παγκοσμίων Κυπέλλων έμεινε για δεύτερη συνεχή διοργάνωση εκτός ημιτελικών.

Οι συνθέσεις

Ολλανδία (Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ): Μάαρτεν Στεκέλεμπουργκ, Γκρέγκορι φαν ντερ Βιλ, Τζόνι Χέιτινγκα, Αντρέ Ογιερ, Τζιοβάνι φαν Μπρόκχορστ, Μαρκ φαν Μπόμελ, Νάιτζελ ντε Γιονγκ, Αριεν Ρόμπεν, Γουέσλεϊ Σνέιντερ, Ντιρκ Κούιτ, Ρόμπιν φαν Πέρσι (85’ Κλας Γιαν Χούντελαρ)
Βραζιλία (Κάρλος Ντούνκα): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Ζουάν, Μίτσελ Μπάστος (65’ Ζιλμπέρτο Μέλο), Φελίπε Μέλο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ντάνιελ Αλβες, Κακά, Ρομπίνιο, Λουίς Φαμπιάνο (77’ Νιλμάρ)

Διαιτητής: Γιούτσι Νισιμούρα (Ιαπωνία)
Γήπεδο: Νέλσον Μαντέλα Μπέι (Πορτ Ελίζαμπεθ)


MVP: Αν και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της Ολλανδίας διεκδικεί ισάξια ο Φελίπε Μέλο με το αυτογκόλ του και την κόκκινη κάρτα για αντιαθλητική συμπεριφορά πάνω στον Αριεν Ρόμπεν, στο… φότο φίνις κέρδισε ο Γουέσλι Σνάιντερ. Ο μέσος της Ιντερ ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την Ολλανδία στη μεγάλη ανατροπή (2-1), αφού ήταν αυτός που έβγαλε τη σέντρα από την οποία ο μέσος της Γιουβέντους σημείωσε αυτογκόλ (53΄), ενώ διαμόρφωσε και το τελικό 2-1 στο 66΄ με κεφαλιά. Δίκαια, λοιπόν, αναδείχθηκε MVP του πρώτου προημιτελικού του Μουντιάλ 2010. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ολλανδός άσος συνεχίζει μια ονειρεμένη χρονιά, στην οποία πανηγύρισε το τρεμπλ με τη φανέλα της Ιντερ και μπορεί να ονειρεύεται και κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα στατιστικά του αγώνα

Σουτ εντός εστίας : 4 - 4
Σουτ εκτός εστίας : 4 - 9
Κατοχή (%) : 51 - 49
Κόρνερ : 4 - 8
Οφσάιντ : 3 - 1
Φάουλ : 18 - 21
Κίτρινες : 4 - 1
Κόκκινες : 0 - 1

Το φιλμ του αγώνα

Β ΗΜΙΧΡΟΝΟ
90+3' Τελικό σφύριγμα στο ματς. Η Ολλανδία στους «4».
90+3' Ο Χούντελαρ μόνος του και ανενόχλητος στην περιοχή των Βραζιλιάνων, έχει στη διάθεσή του άπειρες επιλογές, αλλά επέλεξε το χειρότερο, να στείλει τη μπάλα στον μοναδικό αντίπαλο αμυντικό.
86’ Αλλαγή για την Ολλανδία. Ο Χούντελαρ στη θέση του Φαν Πέρσι.
85’ Αντεπίθεση για τη Βραζιλία με τον Κακά, αυτός βγαίνει απέναντι στον Στεκέλεμπουργκ, αλλά ο Ογιερ κάνει την πρώτη του καλή προσπάθεια στο ματς και διώχνει σε κόρνερ.
84’ Ο Σνέιντερ σε πολύ καλή θέση, μόνος απέναντι στον Σέζαρ, αλλά το πλασέ που επιχειρεί πηγαίνει συστημένο στα χέρια του Βραζιλιάνου πορτιέρο.
82’ Ο Μαϊκόν εκτελεί ακόμη ένα κόρνερ, οι κόντρες στην ολλανδική περιοχή, ο Σίλβα πιάνει την κεφαλιά, αλλά ο Στεκέλεμπουργκ μπλοκάρει.
81’ Κόρνερ για τους Βραζιλιάνους. Ο Λούσιο παίρνει τη μπάλα μετά τις κόντρες, κάνει το σουτ, αλλά η μπάλα κοντράρει στον Σνέιντερ και φεύγει κόρνερ.
80' Φάουλ για την Ολλανδία με τον Φαν Πέρσι. Ο επιθετικός της Αρσεναλ εκτελεί, αλλά η μπάλα δεν θα μπορούσε να ήταν γκολ ούτε σε αγώνα ράγκμπι.
78' Αλλαγή για τη Βραζιλία. Ο Νιλμάρ στη θέση του Φαμπιάνο.
77' Κίτρινη κάρτα στον Ογιερ γιατί απομάκρυνε τη μπάλα σε εκτέλεση πλάγιου των Βραζιλιάνων.
73' Κόκκινη κάρτα στον Φελίπε Μέλο για αντιαθλητική συμπεριφορά πάνω στον Ρόμπεν.
69’ Γκολ! Ανατροπή για την Ολλανδία. Ο Ρόμπεν εκτελεί ένα κόρνερ, ο Κούιτ πιάνει την πρώτη κεφαλιά, ο Σνέιντερ τη δεύτερη και η μπάλα στα δίχτυα.
66’ Ο Ογιερ κάνει μια λάθος απομάκρυνση, η μπάλα φτάνει στον Κακά έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα φεύγει άουτ.
65’ Κίτρινη κάρτα στον Ντε Γιόνγκ για φάουλ πάνω στον Ρομπίνιο.
62’ Αλλαγή για τη Βραζιλία. Αφού γλίτωσε την κόκκινη, ο Μίτσελ Μπάστος αποχωρεί για να περάσει στη θέση του ο Ζιλμπέρτο Μέλο.
61' Ωραίο σουτ του Ντάνιελ Αλβες, αλλά η μπάλα φεύγει λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Στεκέλεμπουργκ.
53’ Γκολ! 1-1 για την Ολλανδία. Ο Σνέιντερ βγάζει μια σέντρα από τα αριστερά, ο Φελίπε Μέλο πετάγεται για να διώξει την ώρα που ο Σέζαρ επιχειρεί έξοδο, αλλά η παρεμπβολή του στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.
52' Ο Μίτσελ Μπάστος σε ακόμη ένα σκληρό φάουλ πάνω στον Ρόμπεν, αλλά ο Ιάπωνας διαιτητής δεν δείχνει καμία διάθεση να του δείξει την δεύτερη κίτρινη κάρτα.
49’ Ο Φαν Πέρσι σε μια ατομική προσπάθεια εκτός περιοχής των Βραζιλιάνων, δίνει στον Σνέιντερ, αλλά με το σουτ που πιάνει από πολύ καλή θέση αποφασίζει να μην προβληματίσει τον συμπαίκτη του στην Ιντερ.
49' Κόρνερ για τη Βραζιλία. Ο Ντάνι Αλβες εκτελεί, ο Ζουάν πιάνει ξανά την κεφαλιά, αλλά η μπάλα φεύγει πολύ άουτ.
47' Κίτρινη κάρτα στον Φαν ντερ Βιλ για θέατρο.
46' Εναρξη δευτέρου μέρους.

Α ΗΜΙΧΡΟΝΟ
45+2' Λήξη του πρώτου μέρους.
45+1' Ο Ντάνι Αλβες δίνει δίπλα του δεξιά στον προωθημένο Μαϊκόν, αυτός πιάνει το σουτ, αλλά ο Στεκέλεμπουργκ διώχνει σε κόρνερ. Ο Ιάπωνας διαιτητής έχει άλλη άποψη και δίνει άουτ.
37' Κίτρινη κάρτα για τον Μπάστος σε ακόμη ένα σκληρό φάουλ πάνω στον Ρόμπεν.
36' Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σνάιντερ από περίπου 40 μέτρα, αλλά ο Σέζαρ μαζεύει στην αγκαλιά του.
31’ Εκπληκτική ενέργεια από τον Ρομπίνιο, βγάζει στον Κακά εκτός περιοχής των Ολλανδών σε καλό σημείο, αυτός πιάνει και ένα σουτ με κατεύθυνση το «Γάμα» του Ολλανδού πορτιέρο, ο Στεκέλεμπουργκ βγάζει καταπληκτικά σε κόρνερ.
30’ Αντεπίθεση για την Ολλανδία με Φαν Πέρσι και Ρόμπεν. Ο φορ της Αρσεναλ βρίσκει τον μεσοεπιθετικό της Μπάγερν εντός περιοχής, αλλά το σουτ του κοντράρει και δεν πηγαίνει προς το τέρμα του Σέζαρ.
25' Μεγάλη ευκαιρία για τη Βραζιλία. Σε κόρνερ της Σελεσάο, η μπάλα δεν απομακρύνεται από τα ολλανδικά καρέ, ο προωθημένος Ζουάν πιάνει το σουτ από το σημείο του πέναλτι, αλλά η μπάλα φεύγει ψηλά άουτ.
17’ Ο Ρόμπεν εκτελεί το φάουλ, η μπάλα πολύ ψηλά άουτ.
16’ Σκληρό φάουλ του Μίτσελ Μπάστος στον Ρόμπεν, δεν δίνει κάρτα ο Ιάπωνας ρέφερι.
15’ Ο Ρομπίνιο εκτελεί το φάουλ, η μπάλα φεύγει πολύ άουτ.
14’ Κίτρινη κάρτα στον Χέιτινγκα για φάουλ πάνω στον Φαμπιάνο.
11’ Η Ολλανδία προσπαθεί να απαντήσει άμεσα. Ο Ρόμπεν κάνει μια ατομική προσπάθεια από τα αριστερά, δίνει στον Φαν Μπόμελ στο ύψος της μεγάλης περιοχής, δεν μπορεί να κάνει το σουτ, δίνει πλάγια στον Κούιτ, αυτός κάνει το σουτ στην κλειστή γωνία του Σέζαρ, που βγάζει σε κόρνερ.
10’ Γκολ! 1-0 για τη Βραζιλία. Ο Ρομπίνιο παίρνει άνετος τη μπάλα στην «καρδιά» της ολλανδικής άμυνας από πάσα του Μέλο, αφού ο Ογιερ είχε μείνει σχεδόν στη σέντρα και με άνετο πλασέ ανοίγει το σκορ.
1' Εναρξη του πρώτου προημιτελικού του Μουντιάλ.
* Οι Ολλανδοί εμφανίζονται με τα κλασικά πορτοκαλί και μαύρα παντελόνια, ενώ οι Βραζιλιάνοι φορούν τα μπλε με λευκά σορτσάκια.