LIVE SCORES

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ – Ένα βήμα πριν το... όνειρο





Στο ξεκίνημα του Μουντιάλ ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν έναν ημιτελικό ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Ολλανδία. Οι δύο ομάδες, όμως, έχουν πραγματοποιήσει εξαιρετικές πορείες μέχρι στιγμής στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής και δικαίως βρίσκονται εδώ για να διεκδικήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούν για την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου.

Ο... τόπος συνάντησής τους είναι το «Γκριν Πόιντ» του Κέιπ Τάουν, όπου οι δύο ομάδες έχουν δώσει μέχρι στιγμής από ένα παιχνίδι στη διοργάνωση. Η «σελέστε» αντιμετώπισε εκεί τη Γαλλία, στην πρεμιέρα της στο τουρνουά, μένοντας στο 0-0, ενώ οι «οράνιε» επικράτησαν στο ίδιο γήπεδο του Καμερούν με 2-1, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων.

Όσον αφορά την προϊστορία, Ουρουγουάη με την Ολλανδία έχουν συναντηθεί δύο φορές στο παρελθόν και μετρούν από μία νίκη. Η πρώτη ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στη Δυτική Γερμανία, όπου οι μετέπειτα φιναλίστ «οράνιε» επικράτησαν στη φάση των ομίλων με δύο γκολ του Τζόνι Ρεπ στο «Νίντερζαχσεν Στάντιον» του Ανοβέρου, ενώ η «σελέστε» πήρε την άτυπη ρεβάνς έξι χρόνια αργότερα, νικώντας με το ίδιο σκορ σε φιλική αναμέτρηση στο «Σεντενάριο» του Μοντεβίδεο.

Χωρίς Σουάρες, Φουσίλε, Λουγκάνο, αλλά με αυτοπεποίθηση

Μετά από 40 χρόνια η Ουρουγουάη επιστρέφει στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τελευταία παρουσία της σε ημιτελική φάση Μουντιάλ ήταν το 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, όπου κατέλαβε την 4η θέση, φέτος όμως θέλει το... κάτι παραπάνω και γιατί όχι την επιστροφή στην κορυφή μετά από 60 χρόνια!

Η «σελέστε» τερμάτισε πρώτη σε έναν πολύ ανοιχτό όμιλο με Μεξικό, Νότια Αφρική και Γαλλία, ενώ έδειξε χαρακτήρα στη νοκ-άουτ φάση κόντρα σε Νότια Κορέα και Γκάνα, φτάνοντας στην τελική τετράδα. Τα όνειρα, όμως, δε σταματούν εδώ για την ομάδα του Οσκαρ Ταμπάρες, η οποία πλέον, μετά τους αποκλεισμούς της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης, εκπροσωπεί ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

«Η Ολλανδία είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος. Έχουν να χάσουν σχεδόν δύο χρόνια κι αυτό λέει πολλά. Αυτή η γενιά διαφέρει από την παραδοσιακή ολλανδική σχολή, αφού πρόκειται για μια πολύ ισορροπημένη ομάδα. Είναι πολύ δυνατή στην άμυνα, το κέντρο συνδέει με εξαιρετικό τρόπο όλες τις γραμμές, ενώ επιθετικά υπάρχει πολύ ταλέντο, με ποιοτικούς παίκτες, όπως ο Φαν Μπόμελ, ο Σνέιντερ και Ρόμπεν. Στόχος τους είναι να έχουν πάντοτε το πάνω χέρι και πρώτα απ’ όλα σκέφτονται την επίθεση. Θα είναι δύσκολη η αποστολή μας, αλλά όχι απίθανη», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ταμπάρες.

Στο αγωνιστικό «μέτωπο», τα νέα δεν είναι πολύ καλά για τον Ουρουγουανό εκλέκτορα, αφού εκτός των τιμωρημένων Λουίς Σουάρες και Χόρχε Φουσίλε, εκτός «μάχης» τέθηκε και ο αρχηγός της ομάδας, Ντιέγκο Λουγκάνο. Στη θέση του κεντρικού αμυντικού της Φενερμπαχτσέ θα αγωνιστεί ο Γκοντίν, που ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε, με παρτενέρ τον Βικτορίνο, ενώ αντί του Φουσίλε στο αριστερό άκρο της οπισθοφυλακής θα ξεκινήσει πιθανότατα ο Μάρτιν Κάσερες, που θα κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση.

Όσον αφορά την επιθετική γραμμή, απόντος του Σουάρες, ο Φορλάν θα περάσει στην κορυφή της επίθεσης μαζί με τον Καβάνι, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα από 4-3-1-2 αλλάζει σε 4-4-2, με τον Γκαργκάνο να κερδίζει μια θέση στο αρχικό σχήμα, στον άξονα της μεσαίας γραμμής δίπλα στον Αρέβαλο Ρίος και τους Πέρες, Αλβαρο Περέιρα στις δύο πτέρυγες.