LIVE SCORES

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Βγενόπουλος: «Εχω καταθέσει σοβαρή πρόταση»

Συνέντευξη στο «NOVAΣΠΟΡ FΜ 94.6» παραχώρησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος και μεταξύ άλλων είπε ότι θεωρεί πως έχει καταθέσει αξιόπιστη πρόταση για την αγορά του πλειοψηφιοκού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μίλησε για έλλειψη πρόθεσης πώλησης των μετοχών από την πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη, πρόσθεσε ότι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις είναι να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία της ΠΑΕ και είπε ακόμη ότι αν επιστρέψει ο Νικόλας Πατέρας, τότε θα είναι κι αυτός μέσα.

«Είχα καλέσει τον κόσμο, με την τελευταία μου ανακοίνωση, να μην ασκήσει πίεση στους πωλητές και τους αγοραστές. Θεωρώ ότι έχω καταθέσει μια αξιόπιστη πρόταση», είπε αρχικά και συνέχισε: «Στον Γιάννη Βαρδινογιάννη έχω προτείνει ότι θα αγοράσω τον Παναθηναϊκό, έπειτα από έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν ορκωτοί λογιστές και στο τέλος θα προσθέταμε τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουμε τις εγκαταστάσεις στην Παιανία. Αυτή η πρόταση κρίθηκε αναξιόπιστη και εγώ αναξιόπιστος.

Έχω βάλει 20 εκατομμύρια στην ΠΑΕ και άλλα 23 εκατομμύρια ευρώ για την ονοματοδοσία του γηπέδου. Δεν έχει κάνει η Ντελόιτ διαχειριστικό έλεγχο πιο νωρίς. Η Ντελόιτ έκανε μια αποτίμηση, αλλά ουδέποτε διαχειριστικό έλεγχο. Δεν έχει γίνει ποτέ αποτίμηση, από τη στιγμή που μπήκαμε εμείς. Ο κ. Βαρδινογιάννης μας είπε τους όρους και εμείς διαθέσαμε χρήματα για το καλό του Παναθηναϊκού. Από την στιγμή που δεν έχει γίνει έλεγχος ποτέ, δεν μπορεί να υπάρχει μια πρόταση στον αέρα. Η αποτίμηση της Ντελόιτ που βγάζει αυτά τα νούμερα, προθέτει 220 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο. Ας πάρουμε το παράδειγμα του κ. Μαρινάκη, ο οποίος πλήρωσε 10 εκατομμύρια ευρώ για το μισό Καραϊσκάκη. Δεν έχει παρουσιαστεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο, ότι θα κοστίσει τόσο το γήπεδο και θα έχουμε τόσα έσοδα από αυτό. Σε αυτή τη φάση που είμαστε, ακούσαμε από την Ντελόιτ ότι το γήπεδο θα κοστίζει 220 εκατ. ευρώ, την ώρα που εμείς ξέραμε ότι θα κάνει 90 εκατ. ευρώ».

Για το πόσο κοστολογεί εκείνος την ΠΑΕ είπε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ΠΑΕ δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όποιος έχει μια ΠΑΕ, πρέπει να καταλάβει ότι στηρίζεται στα όνειρα κάποιων οπαδών και χρειάζεται να βάζει κάποια χρήματα κάθε χρόνο. Επίσης, πρέπει να υπολογίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ, όπως είναι οι παίκτες. Ας πούμε ότι ο Λέτο κάνει 5 εκατ. ευρώ, αυτό υπολογίζεται ως περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Επίσης, χρειάζεται να υπολογίσουμε το ενοίκιο για την ΠΑΕ. Μπορεί να σου ζητήσει κάποιος 500.000 ευρώ και ένας άλλος να σου ζητήσει 2 εκατομμύρια ευρώ. Εκείνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε με τον κ. Βαρδινογιάννη είναι μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Εάν έκανα μία πρόταση -υπό αίρεση- θα είχα πάλι πόλεμο. Η άλλη πλευρά είπε να δώσουμε ένα νούμερο, σαν να αγοράζουμε γουρούνι στο σακί. Αν υπήρχε πρόταση για πώληση της ΠΑΕ, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα».

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Βαρδινογιάννη, ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει πρόθεση να αγοράσει, τόνισε: «Είναι αδιανόητο ότι ένας άνθρωπος που έχει δώσει 40 εκατ. ευρώ για να έχει το 10% των μετοχών. Είναι αστεία τα όσα λέγονται. Εμείς έχουμε ήδη βάλει κάποια χρήματα στον Παναθηναϊκό και εγώ από την πλευρά μου έβαλα 23 εκατ. ευρώ επιπλέον για την ονοματοδοσία του γηπέδου. Τότε, επίσης, είχα δεχθεί κριτική για το όνομα του γηπέδου. Παρότι αρχικά λέγαμε ότι δεν θέλουμε να αγοράσουμε τον Παναθηναϊκό, τώρα φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε πρόταση. Από τη στιγμή που δεν πέτυχε η πολυμετοχικότητα, εμείς πιανόμαστε κορόιδα. Όταν έγινε η ιστορία με την ΠΑΕ, κάποιοι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην πολυμετοχικότητα επειδή πιστεύουν ότι θα αποτύχει τελικά είχαν δίκιο. Ο κ. Ζολώτας δεν απασχόλησε ποτέ κανένα, έβαλε 9 εκατ. ευρώ και τον έβρισαν. Δεν έχω πει ότι θα γίνει Τζίγκερ στη θέση του Τζίγκερ. Ό,τι κάνουμε θα έχουμε πάλι πολυμετοχικό σχήμα. Δεν υπάρχει μέλλον στις ελληνικές ομάδες, αν δεν υπάρχει πολυμετοχικό πλάνο. Αν πιστεύουν ότι ένας άνθρωπος θα βάζει πολλά εκατομμύρια, κάνουν λάθος. Το αρχικό πλάνο μου ήταν να μπουν 10-15 ισχυροί επιχειρηματίες και στη συνέχεια να δίνονται μετοχές στον κόσμο. Όταν υπάρχουν γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, δεν χρειάζεται να πάμε στον κόσμο για να βοηθήσουν την ομάδα».

Για τις κατηγορίες που δέχεται: «Σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο τα έχω κάνει `θάλασσα`. Είχα πει ότι είμαι παράγοντας, δεν πρέπει να μιλάω και πρέπει να πηγαίνω μόνο στο γήπεδο. Ωστόσο, μίλησε ο συναισθηματισμός που έχω για την ομάδα. Ελπίζω ότι πλέον θα επικρατήσει η λογική. Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις ότι δεν θα ξαναμιλήσω, αλλά χρειάζεται να μιλάω όταν έρθει η ώρα. Έχω πει ότι ο ΠαναθηναΊκός είναι το χόμπι μου και η λάσπη που δέχομαι είναι κακό. Όλοι αυτοί που μιλούν αρνητικά είναι αλήτες επί πληρωμή».

Για την αγωνία του κόσμου και για το αν αυτές οι πολυμετοχικές κόντρες θα έχουν επιπτώσεις στο σύλλογο απάντησε: «Είναι αθλιότητα να αμφισβητούν την “παναθηναϊκοφροσύνη” τη δική μας. Η αλήθεια είναι ότι φέτος ο κ. Βαρδινογιάννης θα έπαιρνε το μέγιστο από όσα θα μπορούσε να πάρει. Αν του χρόνου δεν τα πάει καλά, τότε θα μειωθεί το κόστος της ΠΑΕ. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο κ. Πατέρας μιλούσε με τον Σισέ και του ζητούσε να έρθει σε επαφή με τον Γκοβού και να έρθει στον ΠΑΟ. Αν ο ΠΑΟ πάρει το πρωτάθλημα, εμείς δεν έχουμε πρωτάθλημα να χειροκροτήσουμε και να πούμε συγχαρητήρια σε όλους. Τι καλύτερο για εμάς να τα πηγαίνει καλά ο ΠΑΟ. Το 4-0 από τον Ολυμπιακό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά και στη συνέχεια να μπούμε στην ΠΑΕ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πιθανές λύσεις λέγοντας: «Η πρώτη λύση: μεγαλομέτοχος και ο μέτοχος που συμπλέει μαζί του να κλείσουν τις εφημερίδες του και να πορευτούμε μαζί, χωρίς να έχουμε προσωπικές ατζέντες. Επίσης, χρειάζεται να διευκρινίσω ότι δεν έχουμε πρόθεση εγώ και ο κ. Πατέρας να ανοίξουμε νέα εφημερίδα. Μάλιστα, λένε ότι έχουμε σχέσεις με την ΕΞΕΔΡΑ, στην οποία έχει μετοχές ο κ.Ψυχάρης που συνεργάζεται με τον κ. Βαρδινογιάννη. Επικοινωνιακοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν. Στον Π. Γιαννακόπουλο που είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εν ζωή του ΠΑΟ, το μόνο που του είχα πει να κλείσει την εφημερίδα του. Δεν τη χρειάζεται, είναι ο μεγαλύτερος -εν ζωή- παράγοντας του ΠΑΟ. Χρειάζεται ο Βαρδινογιάννης το Derby; Κατηγορώ και τον κ. Πατέρα, επειδή οι λόγοι της αποχώρησής του έχουν ανακοινωθεί σε επιστολές που έχει ανταλλάξει.

Η δεύτερη λύση: να δεχθεί την πρότασή μας, να προχωρήσει ο έλεγχος. Να συνεχίσει η ομάδα τις μεταγραφές της και ό,τι άλλο γίνεται, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και στο τέλος να καθίσουμε στο τραπέζι για το καλό του ΠΑΟ.

Η τρίτη λύση: είναι να γυρίσει ο κ. Πατέρας και εγώ θα είμαι ”μέσα”.

Η τέταρτη λύση: αυτή που έχουμε τώρα. Έχουμε την αύξηση των 15 εκατ. ευρώ και να την καλύψουν ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Γιαννακόπουλος. Το μίνιμουμ που πιστεύω ότι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να προχωρήσει είναι 23 εκατ. ευρώ, όσα είχα αναφέρει στην πρότασή μου. Αν προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους κ. κ. Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλο, θα στηρίξουμε την ομάδα και δεν πρόκειται να κάνουμε αντιπολίτευση. Ο κάθε άνθρωπος κρίνεται από τις πράξεις του, εγώ είχα βάλει συνολικά 40 εκατ. ευρώ και με είπαν αναξιόπιστο, τη στιγμή που είναι εκείνοι αναξιόπιστοι. Σας υπενθυμίζω ότι υπήρξε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και στη συνέχεια ο κ. Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε ότι περιμένει πρόταση για την πώληση της ΠΑΕ. Κανείς δεν έχει αρνηθεί τον έλεγχο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πρόφαση του μη ελέγχου. Η ΠΑΕ στελεχώνεται από ανθρώπους του κ. Βαρδινογιάννη και είχε καλύτερο έλεγχο από τον κ. Πατέρα. Έτσι, δεν ισχύουν τα όσα λέγονται για κακοδιαχείριση από τον κ. Πατέρα».

Για την αποχώρηση του Νικόλα Πατέρα είπε: «Ήμουν μπροστά στη συνάντηση του κ. Βαρδινογιάννη και του Πατέρα. Ρώτησε: Τι προπονητή έχουμε και του έδωσε μια λίστα με 80 προπονητές, ήταν σε εξέλιξη οι μεταγραφές και μας ζήτησε να πληρώσουμε εμείς τον Σπυρόπουλο και χρειαζόταν να κάνουμε εμείς όλες τις διαπραγματεύσεις. Τώρα, όμως, που αποχώρησε ο κ. Πατέρας, εμείς είχαμε στη λίστα τον Γκοβού, τον Μπορντόν και είχε γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός. Επίσης, του παραδόθηκε ένα πρόγραμμα προσθηκών και όχι αποχωρήσεων από το ρόστερ. Είναι μια πολύ καλή μεταγραφή, χωρίς να ξέρω αν θα πετύχει. Εμείς δεν θέλαμε να έρθει ο Γκοβού και να φύγει ο Λέτο. Εμείς θέλουν να μείνουν όλα τα μεγάλα ονόματα και να συνεχίσει η ομάδα».

Για το τι είναι διατεθειμένος να δώσει για την αγορά του Παναθηναϊκού απάντησε: «Εάν μπορέσουν και απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα, καθαρή θέση θα ήταν μεταξύ των 10 και του 30 εκατ. ευρώ. Αν γίνει ο έλεγχος που μπορεί να πάει πάνω από 30 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να πάει και κάτω από 10 εκατ. ευρώ. Θα είμαστε διατεθειμένοι να αγοράσουμε την ΠΑΕ, έχοντας όμως ακολουθήσει μια διαδικασία και έχοντας κάνει τον έλεγχο. Εγώ υπό πίεση δεν λειτουργώ και για το χόμπι μου δεν μπορώ να ακολουθήσω τις υποδείξεις των άλλων. Μια ΠΑΕ έχει αρνητικές ταμιακές μηχανές, αλλά η βάση είναι η καθαρή θέση. Έχουμε κάνει μια υπέρβαση για να μη χαλάσει αυτό που φτιάξαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Για τις αντιδράσεις του κόσμου: «Ανησυχώ, αλλά αν γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και γίνουν οι μεταγραφές, τότε ο κόσμος θα είναι δίπλα στην ομάδα. Εκείνο που ζητάω από τον κόσμο είναι να στηρίξει την ομάδα και να πάρει διαρκείας. Εγώ έχω πάρει τα δικά μου και θα στηρίξω όποια ομάδα κατεβεί στο γήπεδο και φοράει τη φανέλα του ΠΑΟ. Πρέπει εκείνοι να σταματήσουν να μας βρίζουν, επειδή εμείς δεν έχουμε εφημερίδες. Εκείνοι έχουν κάνει αντιπολίτευση και μας βρίζουν κάθε μέρα. Ποιος δημιουργεί το κλίμα διχόνοιας στον ΠΑΟ. Έχουν πάρει τις εφημερίδες του ΠΑΟ ο Βαρδινογιάννης και ο Γιαννακόπουλος».

Για τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να δώσει για την αγορά της ΠΑΕ τόνισε: «Αν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν συνταχθεί δίπλα στην τελευταία πρόταση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πλαφόν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μπαίνουν τα χρήματα που χρειάζονται κάθε χρόνο. Δεν θα πω νούμερο. Η δική μας απάντηση είναι σαφής, δεν δεχόμαστε κανένα νούμερο χωρίς να έχει γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος. Εγώ κατηγορήθηκα από τους ανθρώπους της ΠΕΚ ότι τους οδήγησα σε μία λάθος διαδικασία. Όποιος έχει δει τι έχω πάθει τα τελευταία δύο χρόνια, δεν θέλει να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα».

Στο τέλος είπε: «Η λογική λέει ότι αυτή η ιστορία τελείωσε. Παρακαλώ τους οπαδούς του ΠΑΟ να μην κρατήσουν αυτή την ιστορία ανοιχτή. Όσον αφορά την ονοματοδοσία του γηπέδου, τα χρήματα τα έχω δώσει στον Παναθηναϊκό και θέλω να γίνει το γήπεδο. Αν μου ζητήσουν ξανά τη βοήθεια μου, δεν ξέρω τι θα γίνει. Όλα είναι ανοιχτά».