LIVE SCORES

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

WORLD CUP - «Βράζουν» στην Αγγλία με τη FIFA και ζητούν αλλαγές στην ψηφοφορία





Η Αγγλία θεωρεί ότι αδικήθηκε από το σύστημα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, στο θέμα της επιλογής των χωρών για την ανάληψη των Μουντιάλ. Η χθεσινή απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA να αναθέσει στη Ρωσία τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη «Γηραιά Αλβιόνα», η οποία θεωρεί ότι είχε την καλύτερη υποψηφιότητα και αδικήθηκε από το σύστημα της ψηφοφορίας της εκτελεστικής επιτροπής.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της αγγλικής υποψηφιότητας, Αντι Ανσον, κάλεσε την διοίκηση της FIFA να προχωρήσει στην αλλαγή των κανονισμών της ψηφοφορίας και πρότεινε στη χώρα να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα, αν πρώτα η παγκόσμια ομοσπονδία δεν προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές. «Πιστεύω ότι η Αγγλία δεν πρέπει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, εκτός και αν η FIFA αποφασίσει να αλλάξει τους κανονισμούς της ψηφοφορίας. Οταν υπάρχουν μόνο 22 άνθρωποι, που αποφασίζουν, ενώ οι ομοσπονδίες-μέλη της FIFA είναι 208, τότε σε αυτούς τους 22 ανθρώπους δίνεις μεγάλη εξουσία. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε σχετικά ο Ανσον.

Να σημειώσουμε ότι χθες στη Ζυρίχη, η Αγγλία έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο με μόλις δύο ψήφους, για να έρθει η επικράτηση της ρωσικής υποψηφιότητας με 13 ψήφους στο δεύτερο γύρο. Εκεί, παρούσες ήταν και οι δύο κοινές υποψηφιότητες, Ισπανία/Πορτογαλία, Ολλανδία/Βέλγιο με επτά και δύο ψήφους αντίστοιχα. Μάλιστα ο Ανσον τόνισε ότι, ενώ η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Αγγλίας ήταν η καλύτερη, ανέφερε μάλιστα τα σχόλια του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, που τη χαρακτήρισε ως «εξαιρετική και αξιοθαύμαστη», η χώρα του πήρε μόνο δύο ψήφους, από τις οποίες η μία ήταν από τον Αγγλο εκπρόσωπο της εκτελεστικής επιτροπής.

Μάλιστα ο αγγλικός Τύπος αναφέρει ότι η υποψηφιότητα της χώρας ... καταποντίστηκε, ως «τιμωρία» για τις αποκαλύψεις των βρετανικών ΜΜΕ για τη διαφθορά και τη δωροδοκία μελών της FIFA. «Πρέπει η FIFA να ανοίξει τη διαδικασία και οι χώρες μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας να ψηφίζουν δημόσια και όχι μυστικά. Οταν η ψηφοφορία είναι μυστική κανείς δεν ξέρει ποιος ψήφισε ποιον και για ποιο λόγο. Αφήνεις έτσι πολλές σκιές στις τελικές αποφάσεις, καθώς κανείς δεν ξέρει ακριβώς το παρασκήνιο μιας τέτοιας ψηφοφορίας», τόνισε ο Ανσον.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, δικαίωμα ψήφου έχει η εκτελεστική επιτροπή, η οποία αριθμεί 24 μέλη. Ωστόσο, στη χθεσινή διαδικασία συμμετείχαν 22 μέλη της επιτροπής, αφού οι Ρέιναλντ Τεμαρί από την Ταϊτή και Αμός Ανταμού από τη Νιγηρία, τιμωρήθηκαν μετά τα δημοσιεύματα των «Sunday Times» που τους ήθελαν να εμπλέκονται σε υπόθεση «πώλησης» των ψήφων τους.