LIVE SCORES

Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Ευθύνες Πάγκαλου και απάντηση, αδιέξοδο για Βοτανικό

Στη σημερινή ευρεία σύσκεψη πολιτειακών παραγόντων με εκπροσώπους του Παναθηναϊκού για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και το έργο του γηπέδου στον Βοτανικό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων. Και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος με ανακοίνωσή του επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του Παναθηναϊκού για το αδιέξοδο.
Αναλυτικά: "Στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010, συνάντηση υπό τον κ. Θ.Πάγκαλο και την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τ.Μπιρμπίλη, σχετικά με το ζήτημα της προώθησης του προγράμματος της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συγκεκριμένα: ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Π.Α.Ε. Παναθηναικός κ. Ν. Κωσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναικού κ. Μ.Κίτσιος και ο κατασκευαστής κ. Μπ.Βωβός.

Μετά την πάροδο δίωρης ουσιαστικής συζήτησης και ενώ κατά γενική ομολογία υπήρξε σύγκλιση των απόψεων των παρευρισκομένων προς την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή που θα προωθούσε το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης, οι εκπροσωποι της Π.Α.Ε. Παναθηναικός επικαλούμενοι τεχνικής φύσεως ζητήματα, τα οποία έπονται χρονικά της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, οδήγησαν τη συνάντηση σε αδιέξοδο.

Κατόπιν τούτων, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύγκλιση των απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων και τους καλεί να δείξουν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή της νομοθετικής ρύθμισης που θα προωθήσει το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης".

Η ενημέρωση από την πλευρά του Παναθηναϊκού ήταν η εξής: «Mε πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Kυβέρνησης κ Θεόδωρου Πάγκαλου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αφορμή τη βούληση της κυβέρνησης να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο σχέδιο Νόμου που τροποποιεί το Νόμο της Διπλής Ανάπλασης μετά και την απόφαση του ΣτΕ.

Στη σύσκεψη πέραν του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης παρευρέθηκαν η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Π.Α.Ε. κ Νίκος Κωνσταντόπουλος με τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΠΑΕ για το νέο γήπεδο κ Βαγγέλη Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη κ Μιχάλης Κίτσιος και ο επιχειρηματίας κ Μπάμπης Βωβός.

Ο Παναθηναϊκός ( Ερασιτέχνης και ΠΑΕ) προσήλθε στη συζήτηση σταθερός στις θέσεις, τις οποίες είχε άλλωστε εδώ και καιρό γνωστοποιήσει με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων γεγονός που αναγνωρίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους. Οι θέσεις του εδράζονται πάνω σε δύο βασικές αρχές που ως γνώμονα έχουν την προστασία των συμφερόντων του συλλόγου αλλά και την ολοκλήρωση του γηπέδου χωρίς νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις.

* Πρώτον στη προσήλωση του στην τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό των θεσμών
* Δεύτερον στη γραπτή αποτύπωση των συμφωνηθέντων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι πράσινοι επισήμαναν ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που εξήγγειλε η Υπουργός είναι πλήρως αποδεκτές από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Ξεκαθάρισαν όμως ότι η ακολουθούμενη διαδικασία που προτείνεται δεν εξασφαλίζει την υλοποίηση του έργου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα ΠΑΕ και Ερασιτέχνης είχαν ετοιμάσει και γνωστοποίησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σχέδιο Νόμου, που περιλαμβάνει τις πολεοδομικές ρυθμίσεις της Υπουργού αλλά παράλληλα καθορίζει και εκείνη τη διαδικασία που θωρακίζει την υλοποίηση του έργου του νέου γηπέδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν εμφανής η πρόθεση τόσο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης όσο και της Υπουργού να φέρουν προς ψήφιση ένα νόμο που να επιλύει τις εκκρεμότητες του Νόμου της Διπλής Ανάπλασης ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Αυτό που δεν ήταν εμφανές ήταν η πρόθεση των υπολοίπων εμπλεκόμενων μερών να παράσχουν γραπτές δεσμεύσεις για τις υποχρεώσεις εξασφαλίσεις και εγγυήσεις που πρέπει να αναλάβουν.

Η μη δέσμευση των μερών οδήγησε τους εκπροσώπους του Παναθηναϊκού να δηλώσουν ότι ο Παναθηναϊκός δεν συναινεί στην κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή εώς ότου τα εμπλεκόμενα μέρη αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεσμευτούν εγγράφως για τα ήδη συμφωνηθέντα. Ως εκ τούτου η συνάντηση έληξε άκαρπη.

Στελέχη των πρασίνων σχολίαζαν μετά την συνάντηση ότι «είναι δύσκολο να βρίσκεσαι απέναντι σε όλους αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει το γήπεδο όχι να κάνουμε μια συμφωνία που επικοινωνιακά θα φαίνεται ως θετική εξέλιξη αλλά που το μέλλον της θα είναι αίολο. Τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού θα διαφυλαχθούν πάση θυσία.».