LIVE SCORES

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

MVP ένας oρκισμένος ΠAOKτσής





"Μπορώ να σας κοιτώ όλους στα μάτια". Με αυτή την πρόταση ανταπέδιδε το ευχαριστώ στον κόσμο του Παναθηναϊκού τον περασμένο Ιούνιο μετά την αποδέσμευσή του από το τριφύλλι. Μια πρόταση με την οποία άθελά του εξέφραζε την ειλικρίνεια και παράλληλα την εντιμότητα, που τον διακρίνουν στο φάσμα των 15 χρόνων μιας καριέρας γεμάτη γκολ, συγκινήσεων αλλά και επεισοδιακού παρασκηνίου.

Για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα λόγια. Γι’ αυτό και οι απαντήσεις στους επικριτές του έρχονται σχεδόν πάντα από την αγωνιστική του παρουσία που, κατά τη γνώμη του "πείθει πολύ περισσότερο από κοινές λέξεις που θεωρώ πολύ εύκολο να τις πει κανείς".

Ο γεννημένος το 1981 επιθετικός από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία στον Αστέρα Αμπελοκήπων για να καταλήξει το 1995 στην ποδοσφαιρική ακαδημία του Γιώργου Κούδα. Το 1997 εντάσσεται στην ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΟΚ. Η ενηλικίωσή του, το 1999, αποτελεί χρονιά υπογραφής του πρώτου του επαγγελματικού συμβολαίου με το Δικέφαλο του Βορρά, ενώ σημαίνει την έναρξη μιας διφορούμενης σχέσης αγάπης και μίσους με τους οπαδούς της ομάδας.

Τότε ήταν απλώς ο Δημητράκης, ο βραχύσωμος νεαρός που δεν γέμιζε ακόμη το μάτι της κερκίδας. Ένα γκολ στο ’88 επισφραγίζει τη νίκη του ΠΑΟΚ κόντρα στη Λοκομοτίβ Τιφλίδας με 2-0 για το Κύπελλο UEFA και ο Δημητράκης θα γίνει… Δημήτρης δίνοντας την εντύπωση ενός ώριμου, κατασταλαγμένου παίκτη, έστω και χωρίς προηγούμενη πείρα ή διακρίσεις.

Στο ξεπέταγμά του, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα του κόψει τα φτερά, προτιμώντας να επωφεληθεί της επιθετικής δεινότητας του Γιάννη Οκκά. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν μισή απογοητευτική περίοδος στη Λάρισα και δύο εξαιρετικές χρονιές στην Καβάλα για να λάβει την πολυπόθητη ευκαιρία, αυτή τη φορά από το νέο προπονητή της ομάδας, Άγγελο Αναστασιάδη.

Η σεζόν 2005-06 τον βρίσκει στην κορυφή των σκόρερ της Α’ Εθνικής με 17 τέρματα, ενώ πυροδοτεί την ένταση στη σχέση του με τους οπαδούς. Στο κλίμα της γενικότερης δυσαρέσκειας απέναντι στον τότε ιδιοκτήτη Γιάννη Γούμενο ήρθε να προστεθεί η χειρονομία του Σαλπιγγίδη που καλούσε τη "Θύρα 4" να σωπάσει μετά από γκολ του σε αγώνα εναντίον της Ξάνθης. Ακούγοντας τα εξ αμάξης από τους οργανωμένους, η δικαιολογία του ότι απευθυνόταν σε μερίδα ανθρώπων που κορόιδευαν τους ποδοσφαιριστές κατά την προθέρμανση, ούτε που λήφθηκε υπόψη.

Ο προπηλακισμός του στο αεροδρόμιο, ύστερα από μια ήττα από το Αιγάλεω, καθώς και το ειρωνικό σύνθημα "Μόνο με πέναλτι μπορείς", που ακούστηκε συντονισμένα στο Περιστέρι μετά το κερδισμένο του πέναλτι, οδηγούν στην περιβόητη προσφυγή του κατά του συλλόγου. Λίγο πριν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό κατηγορείται ότι απέσπασε 300.000 ευρώ από τον κόσμο, πράγμα που ο ίδιος επισημαίνει πως "δε συνέβη ποτέ, αφού εγώ ήμουν ήδη πληρωμένος".

Μέσα σε τέσσερα χρόνια μετατρέπεται σε ίνδαλμα για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Αν και τον έχουν ήδη καταστήσει ανεπιθύμητο στην Τούμπα, επιλέγει να μην πανηγυρίσει τα γκολ του απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στωικός και ψύχραιμος υιοθετεί με τον καιρό μια περισσότερο εκλογικευμένη στάση απέναντι στα γεγονότα που προηγήθηκαν. "Δεν είναι παράλογο να υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες. Και σίγουρα δεν γίνεται να είσαι αρεστός σε όλους".

Στο μεταξύ, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση του και στην Εθνική. Ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος εναντίον της Ουκρανίας στο μπαράζ του Ντονέτσκ που έστειλε την Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ. Μάλιστα, σημείωσε και το πρώτο ελληνικό γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Νιγηρία.

Ο... επαναπατρισμός του στη Θεσσαλονίκη, μετά την κατηγορηματική απόρριψη μιας πλέον συμφέρουσας πρότασης από τον Παναθηναϊκό, ευνόησε τη σταδιακή αποκατάσταση της εικόνας του στις τάξεις των οπαδών που επικρότησαν την ενέργεια του Θοδωρή Ζαγοράκη για μια ποιοτική μεταγραφή σε περίοδο κρίσης. Αν σε αυτό έπαιξε ρόλο η καλή του απόδοση στο Μουντιάλ ή το αποστομωτικό "Είμαι Παοκτζής και θέλω να γυρίσω σπίτι μου", που... βροντοφώναξε στο Νικόλα Πατέρα προκειμένου να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του, είναι δύσκολο να το προσδιορίσουμε με σιγουριά.

Το σίγουρο πάντως είναι πως σαν γνήσιος ΠΑΟΚτσής δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο από το να υπερασπιστεί τον τίτλο του…σκοράροντας. Στο ματς κόντρα στον Πανιώνιο θα σημειώσει ένα καθοριστικό γκολ για να χριστεί τελικά MVP της 7ης αγωνιστικής αποδεικνύοντας πως δεν γύρισε απλά για να… συμπληρώσει τα ένσημά του. Γύρισε για να πρωταγωνιστή